Comisia Europeană dorește să coordoneze achiziția de gaze pe tot continentul pentru a lupta împotriva creșterii prețurilor la energie. De asemenea, dorește ca statele membre să fie obligate să umple până la cel puțin 80% din depozitele subterane existente în Europa, relatează Euronews.

„Propunem achiziții comune de gaze și reguli mai stricte pentru stocare, deoarece, în loc să ne depășim reciproc și să creștem prețurile, ar trebui să renunțăm la greutatea comună și să începem să cumpărăm gaz împreună ca europeni, nu (ca) 27 de state membre diferite”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Bruxelles mai spune că trebuie să aibă suficiente rezerve de gaz pentru următorii doi ani. În prezent, în UE există 160 de unități de depozitare care sunt pline în jur de 26%. Unele dintre ele aparțin companiei ruse Gazprom, care în ultimele luni au rămas sub nivelurile globale ale UE.

Acum, Comisia Europeană sugerează că compania rusă ar putea fi exclusă de pe piața europeană dacă nu se conformează, după cum explică Simone Tagliapietra de la Bruegel.

„Vor fi întreprinse mai multe acțiuni în cazul în care nu vor face asta”, a declarat Tagliapietra pentru Euronews. „Cred că există modalități legale, nu neapărat naționalizarea, care pot fi utilizate pentru a împinge aceste companii să umple aceste depozite.”

Deocamdată, Comisia Europeană este reticentă în a introduce măsuri de reglementare a piețelor, așa cum au cerut multe state membre. Acesta susține că introducerea unui plafon la prețurile la energie electrică sau decuplarea prețului energiei de gaze pare o idee bună pe termen scurt, dar ar putea genera riscuri grave.

Liderii UE vor discuta problema în timpul summitului din această săptămână, au scris Euronews.