Într-o lume care ne îndepărtează unii de alții și în vremuri care ne-au obișnuit cu absența, dorul e singura afecțiune transmisă la distanță. Spunem „afecțiune” pentru că dorul doare, fizic și psihic, lasă urme și ne schimbă. În contextul marcării Zilei Internaționale a Dorului și Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorite în luna mai, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică „AUTORI  BASARABENI ÎN LUME”.

Structura expoziției reflectă faptul că, deşi trăiesc dincolo de frontiere nenumărate, nimic nu le-a putut lua concetățenilor nostril  sentimentul că sunt o parte a neamului românesc.

În contextul proceselor migraţionale care au vizat cetăţenii moldoveni începând cu anii 1990 se prefigurează un fenomen cultural/literar extrem de interesant, care a luat amploare. Mulți autori migranţi se regăsesc printre cei plecaţi din Republica Moldova peste hotare. Lucrările publicate de ei, în Republica Moldova sau peste hotare, în română sau în alte limbi (italiană, spaniolă, franceză etc.) au o tematică foarte diversă. La începuturi, în anii 2000, erau apariţii şi cazuri singulare. Astăzi activitatea autorilor migranţi are un impact considerabil pe plan social-cultural, dar şi politic, contribuind la aprofundarea relaţiilor bilaterale dintre ţări, la cunoaşterea reciprocă mai bună pe plan cultural, la dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre edituri şi asociaţii de creaţie: a scriitorilor, artiştilor plastici, jurnaliştilor etc.

Expoziția este structurată tematic și cuprinde circa 100 de documente. Printre documentele expuse se regăsesc cărți editate în Chișinău și peste hotarele țării semnate de Pavel GOMA, Lilia BICEC – ZANARDELLI, Liliana COROBCA, Iurie BOJONCĂ, Tatiana ȚÎBULEAC, Olga CĂPĂȚÎNĂ, Varvara-Valentina  CORCODEL, Efim CHICU, Alexandra PITLIK-ZACON,  Olga IRIMCIUC, Vasile ERNU ș. a., volumele „Basarabenii în lume”, editate de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, ediții periodice despre diasporă.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 13 mai 2023 la BNRM (str. 31 august 1989, 78A, blocul central, spațiul expozițional etajul II).