Biblioteca Națională a Republicii Moldova propune publicului interesat Expoziția tematică  cu genericul „Lăcașuri sfinte în lumina anilor: mănăstiri din Republica Moldova la ceas aniversar”. Expoziția tematică va fi expusă în bibliotecă în perioada 12 iunie – 30 septembrie 2023.

 

Astăzi, pe teritoriul Republicii Moldova funcţionează 55 de lăcaşuri sfinte creştin-ortodoxe: 22 mănăstiri şi 6 schituri pentru bărbaţi, 24 de mănăstiri şi 2 schituri de maici, o mănăstire de rit vechi. Expoziția promovează și valorifică documente din colecțiile BNRM ce reflectă istoria unor mănăstiri din Republica Moldova, care au supraviețuit ravagiilor de timp și istorie și au ajuns la o aniversare solidă de la prima atestarea documentară, familiarizând publicul cu diversitatea tipologică a documentelor din colecțiile instituției și contribuind la promovarea interesului față de lectură.

Expoziția cuprinde circa 80 de documente documente (monografii, enciclopedii, albume, reproduceri, pliante, cărți poștale, hărți), sistematizate în  4 compartimente:

  1. Mănăstirea Curchi – 250 de ani de la atestare;
  2. Mănăstirea Condrița – 240 de ani;
  3. Mănăstirea Pripiceni-Curchi – 120 de ani;
  4. Mănăstirea Zloți – 80 de ani.

În vitrine sunt expuse câteva exemplare de cărți religioase (anii 1800 – 1862) din Mănăstirile Curchi și Condrița, cu însemnări ce țin de istoria cărților și a mănăstirilor menționate.

Expoziția poate fi vizitată de la 12 iunie până la 30 septembrie 2023 în Spațiul expozițional, Colecția de artă și hărți, BNRM, blocul II, etajul I (str. 31 august 1989, 78).