Portocalele ne aduc aminte de sărbători. E un fruct pe care îl mâncăm cu plăcere.  Dar știți cât de benefice sunt acestea pentru organismul nostru? Portocalele sunt  pline de vitamine și minerale care ne ajută să ne menținem sănătatea.

Beneficii pentru sănătate

Vitamina C

Vitamina C e un antioxidant solubil în apă care previne deteriorarea celulelor. Fiecare celulă din organism conține ADN, care este vulnerabil la deteriorări, sau mutații, atunci când este expus la radicalii liberi. Atunci când ADN-ul suferă mutații, poate duce la creșterea celulelor canceroase. Vitamina C neutralizează radicalii liberi și poate preveni această mutație. O portocală conține 100% sau mai mult din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C, cea mai mare dintre toate citricele.

Vitamina C care se găsește în portocale are și alte beneficii pentru sănătate:
– Luptă împotriva inflamațiilor și poate reduce severitatea unor afecțiuni precum astmul, artrita reumatoidă și cancerul.
– Stimulează sistemul imunitar al organismului pentru a proteja împotriva virușilor și germenilor.
– Îmbunătățește absorbția fierului și luptă împotriva anemiei.
– Încetinește degenerescența maculară legată de vârstă, care poate duce la pierderea vederii.
– Scade tensiunea arterială și cortizolul, hormonul stresului.

Fibre
Fibrele din portocale pot ține sub control nivelul de zahăr din sânge și pot reduce colesterolul ridicat pentru a preveni bolile cardiovasculare.

Calciu
Portocalele conțin aproximativ 55 de miligrame de calciu, adică 6% din necesarul zilnic. Acest nutrient este important pentru menținerea unor oase puternice.

Acid folic
Acidul folic este o vitamină B esențială pe care organismul o folosește pentru a crea ADN și a diviza celulele. Dacă nu aveți suficient acid folic în alimentație, acesta poate duce la boli de sânge, cancer și chiar defecte congenitale. Dacă ești însărcinată, mănâncă o portocală. Este o sursă naturală excelentă de acid folic.

Zahăr natural
Acest tip de zahăr se găsește în alimente integrale precum laptele, legumele, fructele, cerealele și legumele. Spre deosebire de zahărul procesat pe care îl găsiți în dulciuri, zahărul natural conține mai puține calorii și mai multe beneficii nutriționale.

Potasiu
Portocalele sunt bogate în potasiu, un mineral care reglează bătăile inimii și funcția musculară. S-a demonstrat că reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială.

Acid citric
Un compus acru care se găsește în citrice, acidul citric este folosit și ca un conservant natural. Acesta poate modifica nivelul pH-ului din urină și poate preveni formarea pietrelor de oxalat de calciu, sau pietre la rinichi.

Distribuie articolul: