Îmbrățișarea ne îmbunătățește starea de bine, iar noi nici măcar nu ne dăm seama de acest lucru. În general, atingerile și îmbrățișările sunt precum aerul. Fără ele, starea de spirit pur și simplu se poate înrăutăți sau chiar putem ajunge la stări depresive. Tu ai analizat vreodată acest subiect? Ai simțit schimbări după ce o persoană dragă te-a îmbrățișat? Uite că în materialul de mai jos vei afla de ce sunt importante aceste gesturi de afecțiune, ce simt moldovenii atunci când au parte de ele, dar și părerea psihologului asupra acestui subiect.

Îmbrățișările ne fac mai fericiți, dar și mai sănătoși. Ele nu sunt doar plăcute, pentru că beneficiile îmbrățișării depășesc acel sentiment cald pe care îl ai când ții pe cineva în brațe. Iată totuși care pot fi acele beneficii pe care le evidențiem deja de la începutul materialului:

Îmbrățișările te fac mai fericit 

Oxitocina este o substanță chimică din corpul nostru pe care oamenii de știință o numesc uneori „hormonul îmbrățișării”. Acest lucru se datorează faptului că nivelul său crește atunci când îmbrățișăm, atingem sau stăm aproape de altcineva. Oxitocina este asociată cu fericirea și cu mai puțin stres.

Îmbrățișările îți vor reduce temerile 

Atingerile pot reduce anxietatea la persoanele cu stima de sine scăzută. Îmbrățișarea îi poate împiedica pe oameni să se izoleze. Chiar și atunci când atingi un obiect neînsuflețit, de exemplu un ursuleț de pluș, ajută la reducerea temerilor oamenilor cu privire la existența lor.

Îmbrățișările te ajută să comunici cu ceilalți

Cea mai mare parte a comunicării umane are loc verbal sau prin expresii faciale. Dar trebuie de evidențiat că atingerea este un alt mod important prin care oamenii își pot trimite mesaje unul altuia. Potrivit healthline.com, oamenii de știință au descoperit că un om este capabil să-și exprime o gamă largă de emoții unei alte persoane atingând diferite părți ale corpului. Unele emoții exprimate includ furia, frica, dezgustul, dragostea, recunoștința, fericirea, tristețea și simpatia.

Îmbrățișările ajută omul să-și dezvolte empatia

Empatia este o deprindere prețioasă a oamenilor. Iar îmbrățișarea ajută oamenii să fie implicați emoțional. O îmbrățișare este o lecție bună pentru a arăta oamenilor, dar în special copiilor ce înseamnă să empatizezi și să iubești pe ceilalți.

Corpul tău se relaxează

În timpul unei mișcări musculatura se relaxează. Tensiunea din corp este eliminată. Vei uita de grijile din acea zi fără ca să-ți dai seama de acest lucru.

Părerea psihologului

Mihaela Balan ne spune de ce unii oameni au sentimente negative atunci când se îmbrățișează. Și ce facem în acest caz? 

„Îmbrățișările ne sunt cunoscute încă din copilărie și este vorba despre un act tactil pe care îl învățăm de la mama și tata fiind încă bebeluși. Cu siguranță multor persoane îmbrățișarea le provoacă sentimente pozitive, dar sunt și oameni care în urma unei îmbrățișări se simt inconfortabil, sau de fiecare dată încearcă să evite aceste apropieri. Deci, oamenii, care se simt inconfortabil atunci când sunt îmbrățișați și doresc să evite la maximum acest moment, probabil au asociat îmbrățișarea cu un eveniment mai dureros și tragic. Aceste persoane, care percep îmbrățișarea ca ceva neplăcut, și doresc să schimbe acest lucru, pot apela la ajutorul unui specialist sau pot încerca să lucreze cu ei înseși”.

Astfel, specialista în psihologie te provoacă să răspunzi la două întrebări care te vor ajuta să-ți schimbi părerea despre această apropiere cu alți oameni.

1. Când îmbrățișarea ți-a provocat durere, disconfort sau orice emoție negativă? 

2. Dacă ai reușit să găsești răspunsul la această întrebare, du-te imaginar în acea situație, și atrage atenția asupra corpului și asupra emoțiilor tale. Ce simți?

„Cu multă atenție asupra corpului încearcă să observi ce schimbări sunt: poți avea diferite simptome: palpitații, greutate în mâini, picioare sau spate. Conștientizează aceste emoții și respiră. Dacă vrei, plânge, râde, cască, fă orice, doar ca corpul tău să se elibereze de acea tensiune trăită cândva, fie în copilărie sau adolescență. Respiră până simți că acest sentiment de atunci dispare sau se diminuează. În dependență de șocul trăit cândva, se lucrează mai profund și cu mai multe tehnici. Dacă ai reușit să găsești acel conflict și l-ai retrăit din nou, să știi că deja este un pas făcut”.

„Acum încearcă să conștientizezi că acel moment conflictual din trecut nu are nicio legătură cu îmbrățișarea, pentru că de fapt ea e despre plăcere, e un schimb de energie și căldură. Îmbrățișarea ar trebui să ne provoace sentimente plăcute, sau cel puțin neutre”, a mai adăugat Mihaela  Balan, psihologă și specialistă în psihosomatică.

Rar întâlnim oameni care nu iubesc îmbrățișările, dar totuși sunt și astfel de persoane. Dar, de ce nu ai iubi îmbrățișările? Ele sunt gratuite, ușor de oferit, benefice și sigure. Îmbrățișările într-adevăr funcționează și e frumos să simți, dar și să le vezi la oamenii din jur. Acest lucru totodată demonstrează bunătatea, liniștea și starea de bine pe care o ai.

Ce simt moldovenii atunci când îmbrățișează pe cineva drag?

Pur și simplu mă simt bine”

„Atunci când mă îmbrățișez nu mă simt singură și totodată uit de toate problemele sau fricile pe care le am” 

„Dacă într-o zi m-am îmbrățișat de mai multe ori, atunci, știu sigur că ziua mea e cu mult mai bună, de asemenea, am mai multă încredere în sine” 

„Îmi vindecă sufletul, uit de stres” 

„Am o stare de liniște, siguranță și pur și simplu fericire”

„Astfel eu îmi exprim sentimentele. Prin îmbrățișare îmi este mult mai ușor și cel mai important că omul drag mereu mă înțelege ce vreau să-i spun”

Deci, oprește-te din ceea ce faci și oferă cuiva o îmbrățișare!