Bebelușii care au trecut de etapa diversificării și copiii mici (până la 3 ani) adesea refuză unele alimente sau fac mofturi când vine vorba de mâncare. De ce se întâmplă acest lucru și ce pot face mămicile pentru a susține eficient creșterea și dezvoltarea micuților? Afli din articol.

Problemele legate de hrănirea bebelușului pot varia de la episoade de mestecat și scuipat toată mâncarea din farfurie până la refuzul complet de a mânca. Indiferent dacă sunt momente pline de umor sau de-a dreptul stresante pentru părinți, există modalități de a le gestiona. În primul rând, relaxează-te. Deși obstacolele legate de hrănire sunt frustrante, dacă bebelușul tău crește și se dezvoltă normal, de obicei nu există niciun motiv de îngrijorare (acest lucru se poate verifica folosind tabelele cu datele medii despre greutatea si înălțimea la copii în functie de vârstă).

Care sunt problemele frecvente de hrănire a bebelușilor și copiilor mici

Refuzul mâncării

Bebelușii refuză mâncarea din mai multe motive: pot fi sătui, obosiți, distrași sau bolnavi. Poate că programul de hrănire al bebelușului nu coincide cu programul tău de hrănire. Nu-ți face griji, un bebeluș va mânca întotdeauna dacă îi este foame, așa că dacă micuțul tău lovește lingura, se întoarce sau își închide gura, cel mai probabil că s-a săturat deocamdată. Doar asigură-te că micuțul este hrănit cu alimente sănătoase și că nu își umple burtica mai întâi cu dulciuri sau alimente nesănătoase (snackuri, biscuiți, covrigei etc).

Încearcă să ai încredere că bebelușul tău știe de câtă hrană are nevoie și nu îl hrăni cu forța, acest lucru poate transforma timpul de hrănire în timp de luptă. Acestea fiind spuse, dacă refuzul de a mânca te îngrijorează, vorbește numaidecât cu medicul pediatru – fiecare caz este unic, dar un expert cu siguranță îți va spune dacă ai sau nu motiv expres de grijă.

 

Evitarea alimentelor noi

Aproape fiecare copil trece printr-o perioadă de respingere a noilor alimente. Din fericire, cei mai mulți copii ies din această fază, deși uneori poate dura săptămâni, chiar luni.

Ajută-ți copilul să accepte mai ușor alimente noi, asigurându-te că noua mâncare arată similar cu una preferată, de exemplu piure de morcovi și piure de cartofi dulci sau piure de cartofi. Apoi, începând cu porții foarte mici, oferiți ușor noua mâncare copilului tău de trei ori în timpul unei mese. Dacă refuză, nu reacționa exagerat; treci doar la ceva ce știi că îi place. Încearcă să oferi aceeași mâncare la o altă masă.

Copilul e un mâncător pretențios

De asta se plâng mulți părinți: copilul meu este un pretențios la mâncare.

Există multe motive pentru care bebelușii pot fi capricioși în ceea ce privește mâncarea. Pot fi obosiți, nu sunt încă pregătiți pentru solide sau pur și simplu nu au nevoie de atâta hrană cât li se oferă. Alimentele familiare asigură confortul bebelușului tău în perioadele stresante și aglomerate. Deși mofturile alimentare pot persista o vreme, rareori durează peste vârsta de 3 ani.

Micuțul se îneacă ori scuipă mâncarea

Majoritatea bebelușilor sunt pregătiți pentru alimente solide între 4 și 6 luni, dar unii pot găsi alimentele solide greu de manevrat la început. Rezultatul? Bebelușul nu reușește să înghită eficient, se îneacă ori scuipă mâncarea.

Daca bebelusul tau inghite greu alimente solide, încearcă să pui mai puțină mâncare în lingurița sa. Dacă bebelușul tău încă nu înghite bine, este posibil să nu fie încă pregătit pentru solide. Furnizorul de asistență medicală al copilului (medicul pediatru sau de familie) poate verifica, de asemenea, alte motive pentru a înlătura posibilitatea unei probleme medicale.

Copilul aruncă mâncarea

Dacă micuțul tău adesea „hrănește podeaua”, iar uneori și pereții bucătăriei, nu trebuie să te lași pradă dezamăgitii. Nu este o problemă de parenting, există adesea o fază dezordonată când bebelușul pare să petreacă mai mult timp jucându-se cu mâncarea sau să arunce alimentele, mai degrabă decât să le mănânce cuminte.

Aceste manifestări apar adesea în jurul lunii a noua a bebelușului, când micuțul tău este nerăbdător să controleze hrănirea și să interacționeze cu hrana. Deși există adesea o mizerie implicată în a lăsa copilul să mânuiască lingura, acest pas este important pentru a ajuta copilul să învețe, să crească și să devină mai autonom.

Problemele de hrănire a bebelușului pot fi cauzate de multe lucruri, așa că este întotdeauna o idee bună să discuți cu furnizorul de servicii medicale al copilului, dacă ești îngrijorată, mai ales dacă copilul nu crește corespunzător sau nu își atinge obiectivele de referință. Sună-l pe medicul pediatru al copilului tău dacă copilul tău pare să slăbească, este letargic, pare să fie deshidratat, are vărsături, căderi sau diaree persistentă sau legată de anumite alimente, are dureri abdominale sau pur și simplu dacă ai întrebări sau îngrijorări. În rest, bucură-te de fiecare moment, ei cresc atât de repede!

Distribuie articolul: