Un copil de numai un an a fost internat în Secția Pneumologie, Clinica Pediatrie a Institutului Mamei și Copilului, după ce micuțul a aspirat o bucată de hârtie. Inițial, acesta a fost internat în spital din cauza unei tuse acute, care a durat două luni. După intervenția medicilor, acesta se află în afara oricărui pericol.

„Aspirația de corp străin la copilul mic reprezintă o urgență medicală. Evoluția depinde de natura și de volumul corpului străin, de posibilitatea extragerii complete prin rapiditatea efectuării intervenției înainte de instalare a unor complicații severe ce pot include manifestări ale dereglării respirației cu posibilitatea instalării chiar și a asfixiei, dar și de ordin traumatic, inflamator sau infecțios.

Un caz similar este și cel al unui pacient de 1 an, care a fost internat în Secția Pneumologie, Clinica Pediatrie a Institutului Mamei și Copilului cu tuse persistentă de aproximativ 2 luni, a urmat tratamente repetate cu antibiotic în suspensie și sirop antitusiv, la indicația medicului de familie și medicului pediatru. Starea generala a copilului fără ameliorare. Specialiștii din secția Pneumologie au decis ca pacientului să îi fie efectuată investigația radiografică a cutiei toracice.

Ulterior a fost efectuată fibrobronhoscopia de către echipa de medici formată din: Victor Rașcov – medic endoscopist, Egor Egorov – medic anesteziolog, unde s-a determinat un corp stăin care obturează bronhul principal stâng. S-a efectuat bronhoscopia cu tub rigid sub anestezie generală cu ventilaţie asistată pentru extragerea corpului străin. Corpul strain (hârtie) a fost extras fragmentat.

Peste 5 zile s-a efectuat fibrobronhoscopia repetată, resturi de corp străin nu s-au determinat. Radiografia repetată cu dinamică pozitivă, se atestă reexpansionarea plămânului afectat. Cazul a fost soluționat cu succes datorită colaborării interdisciplinare a medicilor endoscopiști și a echipei medicale din secția Pneumologie, sub conducerea Șef clinică pneumologie, profesor universitar – Șciuca Svetlana, medicul pneumolog – Cotoman Aliona și medicul rezident – Cebotari Corina”, se arată în mesajul publicat pe pagina instituției.

„Copiii cu vârsta de 1-3 ani sunt cel mai des implicați în cazuri de aspirație a corpilor străini, de aceea, ATENȚIONĂM părinții, îngrijitorii să fie precauți și să nu neglijeze importanța culturii alimentare, supravegherii permanente a copiilor mici, precum și importanța recunoașterii momentului de aspirație și adresării precoce la medic”, ne atenționează medicii.

Sursa: Facebook / Institutul Mamei și Copilului