S-ar părea că alăptarea este un proces natural, care se întâmplă firesc, totuși majoritatea mămicilor se confruntă cu dificultăți, mai ales în primele zile de viață ale bebelușului. Este nevoie de multă răbdare, dar și consiliere din partea unui specialist, care are răspunsuri și sfaturi atunci când copilul refuză sânul sau cantitatea de lapte este insuficientă. Află ce este normal în aceste zile, dar și ce ar trebui să te îngrijoreze, de la dr. Virginia Josan, medic neonatolog la Spitalul Internațional Medpark.

Cum începe alăptarea?

„După naștere, bebele caută să regăsească confortul cu care s-a obișnuit în timpul sarcinii. Mirosul mamei, ritmul inimii ei, vocea și căldura ei sunt singurele repere cunoscute pentru bebelușul aflat brusc într-o stare cu totul și cu totul nouă pentru el. Aproape de mamă el se simte în siguranță. Și așa e făcut bebelușul că din naștere are reflexul de supt și caută sânul mamei. 

În mod ideal, bebelușul e pus după naștere direct pe pielea mamei, la sân, el apucă sânul și suge, o simte pe mamă, cu bătăile inimii ei, cu vocea și mirosul ei, ca o continuare a spațiului intrauterin. O dată cu eliminarea placentei, corpul este gata să producă lapte, indiferent dacă nou-născutul suge din sân sau nu.

La Maternitatea Medpark susținem toate mamele în inițierea alăptării cât mai devreme posibil după naștere începând cu prima oră, oferindu-le sprijin practic și consiliere în managementul alăptării. Viitorii părinți pot afla mai multe informații despre îngrijirea și alăptarea copilului  la Școala Viitorilor Părinți.”

Meniul zilei pentru pici

„În primele zile sau săptămâni, copilul cere să fie alăptat la fiecare 2-3 ore (adică 10-12 ședințe în 24 de ore). Poate fi necesară trezirea copilului pentru a fi hrănit în primele zile după naștere. Alăptările inițiale sunt de obicei scurte; uneori nou-născutul se hrănește doar câteva minute la fiecare sân sau doar la un sân. Aceste alăptări sunt importante pentru creșterea lactației în zilele următoare. Este importantă hrănirea copilului cel puțin 15 minute la fiecare sân. Astfel, copilul căpăta atât laptele „de început”, care conține apă și nutrienții necesari, cât și laptele „de după”, care conține mai multe grăsimi și calorii, pentru a satisface apetitul copilului. Cu timpul, ședințele de alăptare vor deveni mai lungi.” 

Atenție la cântar!

„Este normală pierderea în greutate a copilului până la 10% în prima săptămână. În primele 2 săptămâni nou-născutul va cântări la fel sau puțin mai mult decât la naștere. Însă rezerva de lapte crește, pe măsură ce nevoile copilului cresc. La 6 zile, copilul care este bine alăptat va avea 6 sau mai multe scutece ude și 3 sau mai multe scaune galbene, moi în 24 de ore. Unii copii au scaun după fiecare alăptare. Lucrurile se normalizează după stabilirea unui program. Uneori este dificil de contorizat numărul de scutece ude, datorită calității înalte și capacității mari de absorbție a acestora. În general, în prima săptămână, un sugar are cel puțin 4 scutece ude pe zi. După aceea, copilul va avea cel puțin 6-8 scutece ude pe zi.”   

Intoleranță la lactoză sau sperietoare pentru părinți?

„Mamelor li se spune adeseori că bebelușii au intoleranță la lactoză – un diagnostic universal și rapid pentru orice copil care este balonat, are gaze sau prezintă tulburări intestinale, ceea ce nu este neapărat corect. Foarte mulți nou-născuți au vărsături și gaze intestinale din cauza faptului că sistemul lor digestiv este imatur, ei fiind la începutul tranziției de la uter (unde primeau substanțele nutritive 24/7 prin intermediul placentei) la digerarea laptelui. 

La începutul acestui proces, este indicat să îi oferi nou-născutului cantități mici de colostru, pentru ca sistemul digestiv să digere cu ușurință cantități mari de lapte matern, atunci când va fi cazul. Laptele produs pentru prima dată de sâni se numește lapte tranzițional (deoarece este un mix de colostru și lapte), producerea laptelui matern are loc la 7-10 zile după naștere. Deși laptele matern este mai ușor de digerat decât laptele formulă, este de așteptat că toți copiii să verse și să flatuleze, indiferent de ceea ce consumă. Multe mame care alăptează se îngrijorează din cauza scaunelor moi frecvențe ale copiilor, însă astfel de simptome sunt normale pentru copiii alăptați. 

Intoleranță la lactoză este un termen utilizat pe scară largă, pentru a încuraja mamele care alăptează să folosească laptele formulă, însă în realitate foarte puțini copii suferă de intoleranță la lactoză. Repet, foarte puțini, iar manifestările acestui diagnostic sunt mult mai severe.”  

Dacă mama nu poate alăpta?

„De grija şi atenţia pe care o primeşte un copil în primele săptămâni de viaţă depinde sănătatea lui ulterioară. De stropul de lapte primit de la mamă în primele secunde și zile de viață depinde imunitatea lui și dezvoltarea ulterioară. În același timp, admit profesional că există acel mic procent de mame care, din cauza sănătății, a complicațiilor post-natale, dar și a anumitor patologii existente nu vor putea alăpta. Nu înseamnă că ele nu sunt mame bune sau că vor avea un prunc mai puțin sănătos. O serie de alți factori contribuie la aceste concluzii, iar noi identificăm, în particularitatea fiecărui caz, soluția cea mai bună, atât pentru mamă, cât și pentru copilaș.”

Mai multe despre medicul neonatolog Virginia Josan aflați AICI.

P