Termometrele cu mercur vor fi interzise în țara noastră peste trei ani. Declarația a fost făcută de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la solicitarea jurnaliștilor Agora.md. Potrvit sursei citate, până atunci instituția își propune să excludă treptat de pe piață și din uzul instituțiilor de învățământ acest tip de aparate.

„În corespundere cu prevederile legii privind ratificarea Convenţiei de la Minamata, din data de 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova va fi interzis importul, plasarea pe piaţă şi exportul produselor cu conţinut de mercur. Până atunci, mai exact până în anul 2020 se planifică treptat implementarea acestor clauze”, se arată în declarația oferită pentru Agora.md de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit instituției, conform regulamentul sanitar pentru instituţiile de educaţie timpurie, pentru organizarea primirii copiilor în vestiar trebuie să fie termometre inofensive, suficiente pentru efectuarea termometriei matinale. Și specialiștii în domeniu recomandă termometrele pe bază de alcool.

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îşi propune colaborarea cu alte autorităţi publice centrale, în special cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, partenerii de dezvoltare şi asociaţiile obşteşti în vederea implementării dispoziţiilor Conveţiei de la Minamata în țară”, mai specifică instituția.

CE SPUN SPECIALIȘTII?
Solicitată de Agora, medicul nutriționist Luminița Suveică a specificat impactul negativ pe care îl poate avea mercurul asupra sănătății. Specialistul susține că în special în instituțiile de învățământ termometrele cu mercur ar trebui să fie înlocuite cu alternative mai inofensive:

„În instituțiile de învățământ nu ar trebui sa fie termometre cu mercur. Sunt alternative: de exemplu termometrele electronice sau cele pe baza de alcool. Mercurul este foarte toxic si are multe căi de patrundere în organism: cutanat, digestivă, inhalatorie .El dereglează structura fiziologică a proteinelor din organizm dupa care ele nu-și exercită normal funcția. Totodată, mercurul afectează funcția de filtrare a rinichilor, induce aberații cromozomiale( rupturi în moleculaADN ), ramâne stocat în rinichi și creier ani la rând”.

EXPERIENȚA ALTOR ȚĂRI:
Între timp, în țările dezvoltate termometrele cu mercur au devenit o raritate, iar copiilor din școli și grădinițe le este verificată temperatura corpului cu termometre senzoriale.

„Aici nu sunt termometre cu mercur. Eu nici în vânzare nu am văzut. Termometrele sunt electronice, senzoriale. De regulă, la grădiniță sunt din astea fără contact. Atunci când copilul se simte rău, desigur că el nu acceptă termometrul, de aceea cele fără contact sunt perfecte”, a declarat jurnalista Diana Zamurca, stabilită în Germania.

„Nu am văzut nicăieri termometre cu mercur. La grădinița la care merge fiica mea se folosesc termometre electronice și cele senzoriale. Sunt mult mai sigure și mai comode în utilizare”, a declarat Daniela Dodon, stabilită în Portugalia.

CUM REACȚIONĂM ÎN CAZUL ÎN CARE SPARGEM UN TERMOMETRU?
Un termometru conține aproximativ 2 g de mercur. Acesta însă nu reprezintă un pericol pentru sănătate, din moment ce se află în interiorul termometrului. Însă, expunerea pe termen lung la niveluri scăzute de mercur poate distruge creierul, rinichii și scade supravieţuirea fetală.

În cazul în care ați spart un termometru cu mercur trebuie să informați prin telefon Centrul de Sănătate Publică teritorial și să solicitați ajutor metodic. Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale vă poate ajuta să curățiți locul de mercurul scurs din termometru. Ventilaţi camera, părăsiți încăperea, închideţi uşile și interziceţi accesul copiilor.

Dacă încercați să strângeți mercurul îmbrăcați mănuşi de cauciuc ori material plastic, ștergeți zona cu o cârpă umedă. Puneți mercurul colectat într-un vas cu apă, ulterior tratați suprafața poluată cu soluţie de săpun cu sodă alimentară sau cu permanganat de caliu.

SIMPTOMELE INTOXICAȚIEI CU MERCUR:
Dacă la scurt timp după incidentul cu spargerea termometrului simțiți dureri la înghițire sau slăbiciune generală, există riscul să vă fi otrăvit cu mercur. Alte simptome caracteristice intoxicației cu mercur sunt durerile în zona abdomenului, durerile de cap, durerea și sângerarea gingiilor.

În cazul în care ați intrat în contact cu mercur, fie pielea sau chiar ochii, spălaţi locul cu caldă timp de cel puţin 10-15 minute și cereți imediat ajutorul medicilor.

Miercuri, la o grădiniță din Capitală, mai multe termometre cu mercur au fost sparte din întâmplare. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, mercurul a pătruns pe suprafețe după ce un borcan cu aproape 20 de termometre a căzut jos, iar șase din ele s-au spart.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: