La această oră, Vama Leușeni este din nou paralizată pe ambele sensuri de circulație din cauza agricultorilor cu tractoare, care au protestat zile la rând la punctul de trecere a frontierei cu România. Sergiu Stefanco, unul dintre agricultori, a transmis live de la fața locului, transmite Unimedia.

Multă lume mă întreabă de ce blocăm vama Leușeni.  Este un gest de disperare. A câta zi blocăm, iar autoritățile nu vor să vină să discute cu noi. Dacă acum ar veni președintele țării, președintele Parlamentului, prim-ministrul, unul dintre ein dacă ar veni și ar spune că mâine avem ședință deschisă, la care să fie invitată toată presa, ca să vadă toată societatea ce vrem noi, imediat se deblochează vama și tractoarele rămân pe margine. Blocajul vamei este doar pentru că autoritățile nu vor să discute cu agricultorii”, a menționat .Sergiu Stefanco.

Nu se intervine, noi am propus nenumărate soluții, începând cu sistemul bancar. Este modelul României, noi înțelegem că bani în bugetul de stat nu sunt și mulți ne critică. Noi nu vrem să se ia de la gura copiilor, este fondul de subvenționare, sunt bani, se poate de alocat, de poate de ajutat ramura și nu gratuit. Nimeni nu vrea ca cineva să-i plătească datoriile. Noi ne vom plăti datoriile. Ne-am credita în urma crizelor suferite în 2022-2023 și ne-am trezit peste noapte cu un SMSk, că creditele noastre au crescut cu cel puțin 10%. Parlamentul poate interveni și rezolva problema sistemului bancar, așa cum a schimbat guvernatorul Băncii Naționale, la fel pot interveni ca creditele să fie restructurate și agricultorii să bage bani în economia națională. Da, sunt de acord, sunt și agricultori care nu sunt onești, care au profitat și și-au bătut joc de toți în jur, sunt structurile statului și noi suntem de acord ca ei să răspundă. Toți să lucreze corect față de stat, dar și statul trebuie să fie corect față de noi”, a mai adăugat agricultorul.

În 2020 Țîrdea zicea că eu sunt agent american, acum aceștia zic că eu sunt agent FSB. Voi hotărâți-vă cine sunt eu. Eu sunt un fermier care iubesc ceea ce fac, să muncesc în câmp, în liniște la țară, dar nu pot tolera dezmățul asupra agriculturii, că această țară va deveni proprietatea companiilor transnaționale”, a conchis Sergiu Stefanco.

Astăzi, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că hotărârea de Guvern referitoare la alocarea a 50 de milioane de lei pentru compensarea parțială a pagubelor cauzate de calamitățile naturale din 2023 a intrat în vigoare. Fermierii pot depune dosarele la AIPA până pe 13 martie inclusiv pentru a beneficia de sprijinul statului. Suma compensației acordate va varia între 1000 și 2500 de lei per hectar, în funcție de suprafața terenurilor afectate de seceta din anul anterior.

Între ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, și fermierii din Cahul, a avut loc miercuri, 14 februarie, o întâlnire tensionată. După aproximativ 15 minute de discuții însoțite de strigăte, agricultorii au părăsit sala, lăsându-l pe ministru în fața scaunelor goale.

Distribuie articolul: