Aproape un sfert dintre copiii care trăiesc într-o familie violentă tind să repete acest comportament la maturitate. Datele au fost menționate în cadrul webinarului „Impactul violenței în familie asupra copiilor”, organizat  de către Centrul de Drept al Femeilor, cu susținerea Suediei. Comportamentul violent poate afecta până și bebelușii.

Potrivit vorbitorilor din cadrul webinarului, violența în familie îi afectează pe cei mici chiar și la câteva luni de la naștere, provocându-le neliniște, lipsa poftei de mâncare, tensiune intracraniană sau palpitații. Odată cu trecerea anilor, amprentele lăsate de violența în familie provoacă persoanelor anxietate, frică, nesiguranță, lipsă de încredere în sine și în cei din jur, fiind afectați pentru întreaga viață.

Psihologa și cofondatoarea Centrului de Drept al Femeilor, Lidia Gorceag  susține că violența este un comportament învățat și e foarte greu de a prelua un alt comportament.

„Într-o familie violentă, copilul are doar două modele comportamentale: victimă sau agresor. Iar atunci când crește, preia unul dintre aceste roluri. În cazurile fericite, copilul preia comportamentul unei alte persoane din anturajul său: un unchi, un profesor sau un vecin. Cea mai bună soluție este ca părinții să înțeleagă încă în copilăria timpurie că violența trebuie oprită, iar copilul trebuie ajutat”, afirmă Lidia Gorceag.

Psihologa consideră că părinții trebuie să aibă răbdare cu copii lor și să nu-i pedepsească, oferindu-le posibilitatea să înțeleagă legătura dintre faptă și rezultat. Iar „bătaia este ruptă din rai” sau „unde dă mama crește” sunt doar niște mituri care perpetuează fenomenul nociv al violenței în familie.

Stereotipurile și istoriile oamenilor care au trăit copilării violente l-au determinat și pe regizorul Ianoș Petrașcu să pună în scenă spectacolul-document „Nu striga la mine”. Piesa de teatru, care arată impactul negativ al violenței domestice și repercusiunile sale asupra generației viitoare, a făcut turul Republicii Moldova, fiind jucată în mai multe localități precum: Bălți, Soroca, Drochia, Căușeni etc.

Vorbitorii au evidențiat că educația este cea care îi poate ajuta pe adolescenți să treacă peste experiențele violente din familie, iar motivația îi poate determina și pe adulți să scape de sechelele fenomenului negativ. În ceea ce îi privește pe părinții care vor să evite violența, e important să adopte un comportament corect față de copii, să aibă răbdare, să le ofere explicații și să nu-i neglijeze.

Webinarul a fost dedicat tuturor celor interesați de impactul violenței în familie, celor afectați de acest fenomen nociv și celor care vor să evite orice formă de abuz, pentru a crește copii sănătoși fizic și psihic. Acesta face parte din campania de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie „Dragă deputat(ă), ascultă-mă și pe mine”, organizată în contextul campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară, anual, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie.

Sursa: AGORA

Foto: Pexels.com