Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că România nu poate sprijini Republica Moldova cu trupe dacă aceasta nu renunță la statutul său de neutralitate. Deși Republica Moldova este un stat neutru, se confruntă cu un război hibrid al Rusiei împotriva conducerii de la Chișinău.

 

„Am semnat niște tratate. R. Moldova nu-i obligată de nimeni să se declare stat neutru. R. Moldova poate să-și modifice constituția. Dacă vor să scrie în constituție că sunt stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe”, a declarat pentru Digi24 fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Fostul președinte a explicat de ce România nu poate trimite trupe pe teritoriul R. Moldova: „Putem să-i ajutăm cu muniții, cu material militar. Dar în niciun caz România nu poate intra cu trupe pe teritoriul R. Moldova ca să o sprijine, pentru există Tratatul Atlanticului de Nord”.

Băsescu a spus că a solicitat Moldovei „de 20 de ani” să renunțe la neutralitate și să ceară oficial aderarea la NATO.  O altă soluție propusă de Băsescu este „unirea cu România. Și ar fi bine mersi în NATO și în Uniunea Europeană, cu toate avantajele și dezavantajele”. La finalul lunii mai, R. Moldova a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima țară care beneficiază de un astfel de acord.

Soluțiile propuse de Băsescu: renunțarea la neutralitate sau unirea cu România 

Fostul președinte a spus că a solicitat Moldovei „de 20 de ani” să renunțe la neutralitate și să ceară oficial aderarea la NATO.

O altă soluție mai „soft” propusă de Băsescu este „unirea cu România. Și ar fi bine mersi în NATO și în Uniunea Europeană, cu toate avantajele și dezavantajele”.

La finalul lunii mai, Republica Moldova a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima țară care beneficiază de un astfel de acord. Printre altele, acesta prevede:

– Întărirea dialogului politic pe teme de securitate între Republica Moldova și Uniunea Europeană

– Schimbul de informații

– Contribuția Republicii Moldova la operațiunile militare și civile ale Uniunii Europene

– Colaborare privind contracararea amenințărilor hibride

– Avansarea cooperării între UE și Moldova  în cadrul Facilității europene pentru pace în consolidarea securității naționale, stabilitatea și reziliența Moldovei în sectorul apărării. Uniunea Europeană va continua să sprijine eforturile forțelor armate moldovenești de a spori eficacitatea operațională, de a accelera respectarea standardelor Uniunii și de a proteja mai bine civilii în situații de criză și de urgență.

 

Distribuie articolul: