Tânărul Iulian Ciobanu, născut în Moldova și din 2012 stabilit împreună cu părinții în Portugalia este eroul nostru de astăzi. Este prietenul acordeonului și invers de câțiva ani, iar recent tânărul a participat la Praga, la Ziua Internațională a Acordeonului, unde a fost apreciat cu multe aplauze. Iulian este și cvadruplu campion al Portugaliei la acordeon.

Iulian Ciobanu a tot participat în ultimii ani la diverse concursuri internaționale ale tinerilor acordeoniști și a obținut mai multe premii și trofee, iar recent a participat la un concert la Praga, în Republica Cehă, acolo unde a fost marcată, în perioada 2-5 noiembrie 2017, Ziua Internațională a Acordeonului.

Despre el, Stella Verega scria: „Să-l ascultăm pe Iulian Ciobanu, junele virtuoz cu origini basarabene, stabilit cu familia în Portugalia din 2012, al cărui nume se așterne foarte armonios pe afișele scrise în limba lui Camões şi nu doar”.

Tânărul originar din Moldova studiază acordeonul de la vârsta de șase ani. A fost elev la Școala de Arte „Alexei Stârcea” din Chișinău, pe care a absolvit-o cu Diplomă de Merit, iar în Portugalia a schimbat acordeonul pe unul cu clape. Este de patru ori campion al Portugaliei la acordeon, la categoria lui de vârstă și este membru al Orchestrei Tradiționale din Alcobaça (port. Orquestra Típica de Alcobaça).

Sursa: Știripozitive.eu