Feminismul este un curent apărut cu mult timp în urmă. Dacă este să definim primele mișcări la nivel social al feminismului, istoria ne raportează că s-au produs în timpul Revoluției Franceze.

Noi, ca și societate, am auzit de feminism mult mai târziu. Și asta doar la nivel teoretic. Iar la modul practic, feminismul încă își face loc în societatea noastră.

Ce este, de fapt, feminismul?

Departe de concepția greșită că feminismul „luptă cu bărbații” și toată ironia ce urmează ca reacție a acestei interpretări greșite, feminismul este o mișcare ce are la bază lupta pentru egalitatea de gen.

Se cer respectate drepturile femeilor, se cere egalitate la locul de muncă și remunerare corectă, împărțirea treburilor casnice, a cheltuielilor și parteneriatul în creșterea, și educarea copiilor. Este îmbucurător să aflăm că aceste lucruri sunt puse tot mai des în aplicare de către bărbați.

Cumva, stereotipurile se distrug și bărbații devin mai conștienți de faptul că femeile, adesea, au avut de suferit de pe urma principiului inegalității de gen.

Cine este bărbatul feminist?

Deci, bărbatul feminist este acel bărbat care renunță benevol și conștient la privilegiile pe care i le oferă statutul de bărbat, din motiv că societatea în care trăim este mediul ce naturalizează dominația masculină în defavoarea femeii.

Unele reprezentante ale curentului feminist afirmă că asemenea sintagmă „bărbat feminist” nu poate exista apriori, fiindcă, prin naștere, deja manifestă dominație masculină. Ironic sau nu, dar în opinia lor, un bărbat care face curățenie, gătește, stă în concediu de îngrijire a copilului este un bărbat care face niște fapte bune. Atât.

Evident, e mult mai mult de atât acolo. Or, a fi femeie nu înseamnă automat a fi feministă. În schimb, un bărbat ce conștientizează inegalitatea de gen și luptă ca aceste aspecte să fie anihilate, este mai feminist decât o femeie ce nu face aceste lucruri și care manifestă indiferență în legătură cu problema dată.

Cu alte cuvinte, nu există vreo cauză fiziologică sau ontologică ce va defini apartenența la feminism a unei persoane…

Deci, un bărbat care împarte sarcinile și eforturile în cuplu, participă la creșterea copiilor, se comportă corect și imparțial ca șef la birou, este atent la nevoile sexuale ale cuplului nu doar la cele proprii, este un bărbat feminist și merită toată aprecierea!

Pe lângă aceste noțiuni, mai există o anumită categorie de bărbați (și femei, dar mai des fenomenul este practicat de bărbați), așa-zisul „fals feminist”. Acest lucru înseamnă că bărbatul aderă la cauze feministe pentru anumite privilegii.

De exemplu, pentru a avea acces la femei, mai cu seamă la cele feministe. Pentru a fi angajat la o companie ce împărtășește această ideologie sau pentru a obține privilegii în avansarea în carieră. Motive ar fi o multitudine și, din păcate, așa gen de persoană este greu de recunoscut.

Societatea noastră mai are mult de lucru la capitolul feminism. Trăim încă într-o societate profund patriarhală, unde domnește principiul că bărbatul este cel care susține financiar celula societății, deci, el este capul familiei.

Aceste îndoctrinări se înrădăcinează încă din fașă, iar rezultatele le trăim pe propria piele, la maturitate. Dacă ești bărbat și nu ai reușit să avansezi financiar, devii automat un ratat. Iar dacă ești femeie, și nu știi să gătești sau alegi să nu naști copii, devii subiect de glumă în cercurile tale de cunoscuți.

Or, de multe ori ai văzut băieței căror să li se procure veselă, seturi de bucătărie, aspiratoare sau fier de călcat – jucărie? Sau fetițe care să fie preocupate de jucării gen unelte de lucru, precum piulițele, ciocanul sau mecanica unei mașini? Poate, totuși, ar fi cazul să începem să le procurăm aceste jucării?

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: