Trebuie să recunosc că sunt o cititoare foarte reticentă față de cărțile de parenting. Mă sperie titlurile de genul „Cum să crești un copil genial” sau „30 de sfaturi pentru mame perfecte”. De ce? Pentru că maternitatea nu este despre perfecționism. Este mai degrabă despre veșnica senzație de frică amestecată cu o explozie iminentă de oxitocină. Practic, dacă vezi o proaspătă mămică, cu cearcăne aidoma celor pe care le are un urs panda, să știi că în interiorul ei se duce o luptă acerbă: mamă rea – mamă bună.

În realitate nu există mame rele (cu excepția, femeilor denaturate, dar asta e altă mâncare de pește), există doar mame normale, obișnuite, gata să ia lumea în piept sau să se ascundă în baie pentru o porție sănătoasă de plâns sfâșietor. Și asta e perfect normal. Confirmarea celor spune anterior am găsit-o și în cartea „Copilul tău. Părinții tăi. Tu. Povestea adevărată a unei mame obișnuite”, scrisă de renumita bloggeriță Prințesa Urbană, pe numele real Ioana Chicet – Macoveiciuc și apărut la editura Univers.

Efectiv, de-a lungul lecturi, îmi venea să strig „Iată Cartea”! Marele meu regret e că nu am dat de ea cu minim vreun an în urmă când ieșeam speriată din spital, cu un bebe perfect sănătos și micuț în brațe. Și ca să înțelegeți cât entuziasm am avut citind această carte, trebuie să vă spun că alergam să îi tot arăt pasaje soțului și am făcut vreo 30 de fotografii cu fragmente interesante.

Ioana Chicet – Macoveiciuc abordează subiectul maternității, apelând la cea mai accesibilă metodă: își spune propria istorie, cu bune și rele. Ce face diferit această carte de altele asemenea? În primul rând, abordarea, deoarece este departe de stilul academic al specialiștilor în parenting, care preferă să ne dea lecții de corectitudine din spatele unor pupitre înalte. Prințesa Urbană ne ia de mână, pe fiecare, ne înțelege problemele și ne arată soluții simple, or anume această simplitate este reconfortantă:

„Cine spune că e (și crede că e) părintele perfect ori minte, ori e în negare, ori a găsit niște pastile foarte bune, din care aș vrea și eu, dacă are în plus.”

Dincolo de umorul cu care umple cartea și de informațiile cu privire la creșterea unor copii iubitori, puternici, volumul abordează și niște teme mai sensibile. De exemplu, efectul traumelor noastre asupra modului în care devenim și suntem părinți. Autoarea ne poartă ca pe un fir roșu până în copilăria sa dificilă, copilărie în care era lăsată singură, bebeluș fiind, în timp ce părinții învățau sau munceau. Confesiunile sale despre momentele de solitudine care au încercat-o, furia pentru răceala mamei (răceală interpretată greșit, deoarece mama făcea ce putea ea mai bine), durerea abandonului parental (momentul plecării tatălui).

Autoarea Ioana Chicet - Macoveiciuc

Sursă: harpersbazaar.ro

Se cuvine să spun că această tristețe împletită cu optimism fac din prezentul volum un deliciu. Vă spun cu mâna pe inimă că o voi reciti cu mult drag și, cel mai probabil, o voi face cadou femeilor care fi sunt, fie urmează să devină mămici. Mi se pare al naibii de greu și de frumos acest rol, iar uneori avem nevoie de un scenariu pentru a-l interpreta corespunzător.

P. S. Volum disponibil pe Elefant.md.

Distribuie articolul: