Insolaţie, alergii, înţepături de insecte, boli digestive – toate pot transforma o vacanţă plăcută şi relaxantă într-un adevărat coşmar. Cele mai întâlnite neplăceri în concediu sunt problemele cu stomacul. De ce apare enterocolita şi cum ne punem rapid pe picioare?

Enterocolita la copii

„Bacteriile nu iau niciodată vacanţă!”. Este avertismentul medicilor care atrag atenţia că enterocolitele strică multe concedii. Cei mai expuşi sunt copiii.

„Copilul este în suferinţă, are crampe abdominale cu scaune multe, în cazurile mai severe asociază şi febră şi vărsături. Consumul unor alimente alterate sau care nu au fost bine spalate, dar și igiena precară sunt principalele cauze ale apariției afecțiunilor digestive, mai ales în sezonul cald. Dacă sunt doar scaune moi se face rehidratare. Mulţi părinţi pleacă deja pregătiţi şi cu săruri de rehidratare. Dacă apar şi vărsături, e bine de făcut repaos digestiv, cel puţin 30 de minute până la o oră”, zice Lucica Baranga, medic specialist pediatru, potrivit digi24.ro.

Măsuri de prim-ajutor în caz de enterocolită

Pentru a nu le înrăutăți starea de sănătate, medicii îi sfătuiesc pe părinți să țină cont de anumite sfaturi.

„Un copil care este deshidratat are sete intensă. Şi pune cana la gură, bea mult, rapid, un stomac care se umple de sus în jos, repetă vărsăturile şi pe lângă faptul că nu au primit nimic pierd şi apa proprie, aşa se accentuează sindromul de deshidratare. Se oferă câte puţin”.

Și adulții trebuie să știe ca moderația este cuvântul-cheie indiferent de anotimp.

„Este bine să nu consumăm alimente şi băuturi foarte dulci, pentru că dulciurile reprezintă un substrat foarte bun de fermentaţie şi atunci se agravează diareea şi fermentaţia. Și e important de evitat orice lucru care poate să genereze fermentaţie excesivă: lactate, brânzeturile şi toate alimentele care se pot degrada foarte repede de genul peşte, fructe de mare etc”, spune Simona Gentimir, medic specialist medicină internă.

 

Distribuie articolul: