Ne-am obișnuit cu muzica clasică în săli cu acustică perfectă, cu boltă arcuită și coloane de marmură. Cu un public așezat sobru pe scaune căptușite cu catifea și orchestra în fracuri și rochii de seară, pe scena din fața noastră. Ei bine, violoncelistul Radu Croitoru are de gând să spargă tiparele. Tânărul muzician născut în R. Moldova, dar care și-a făcut studiile în România, a inițiat un proiect prin care să facă muzica clasică accesibilă tuturor, chiar și celor care nu pot să ajungă în săli de concert ca să o asculte. Pentru asta, Radu a inițiat un proiect intitulat „Bach în Căști”, care presupune organizarea unor concerte de violoncel care să fie audiate prin căști fără fir.

Violoncelistul Radu Croitoru ne-a povestit că „Bach în Căști” va avea loc în spații publice din întreaga țară, iar el va fi cel care, de unul singur, va interpreta dansuri din suitele de Bach pentru violoncel. Iată cum și-a motivat Radu dorința de a iniția acest proiect:

„Acest proiect este pentru oameni, indiferent de limba vorbită sau etnie. Limbajul muzical îl înțeleg absolut toți. Prin aceste concerte în căști vreau să amplific motivația tinerilor pentru alegerea consumului muzicii clasice și frecventarea sălilor de concerte. Acest proiect este o terapie muzicală și orice terapie e benefică, chiar dacă procesul câteodată e de neînțeles pentru unii – important e rezultatul ei”, ne-a spus muzicianul.

În descrierea proiectului său, Radu Croitoru spune că are de gând să cânte în spații verzi, malluri, acoperișuri, puncte turistice și monumente de arhitectură.

„Sunt atât de multe locații la care m-am gândit, avem o țară atât de frumoasă și încă neexploatată și neexploarată! Acest proiect e absolut liber, voi cânta în vinării, muzee, toloace, case memoriale, parcuri, etc. În sine ideea de a călători prin țară e o mare aventură și o experiență unică pentru mine, vreau să-mi cunosc țara și poporul. Voi cânta în special acolo unde au mai rămas oameni tineri, ei vor face cunoștință cu violoncelul, cu Bach și vor trăi o experiență unică de a asista la un concert într-o sală cu o acustică superbă, fiind undeva în natură sau în centrul satului, malul unui lac sau râuleț. Vreau să atrag atenția familiilor asupra educației și dezvoltării copiilor lor în spiritul dragostei pentru cultură și muzică clasică”, explică violoncelistul.

Proiectul inițiat de Radu poate fi susținută pe o platformă de crowdfunding. Doritorii pot trimite un SMS pentru a-l ajuta pe muzician să adune banii necesari – 100.000 de lei.

„Acești bani vor merge la un distribuitor de tehnică care îmi va cumpăra echipamentul de care am nevoie și va urma lunga călătorie prin țară. În perioada concursului pe faptebune.md în afară de SMS oamenii pot să mă ajute cu un share, cu un like la pagina mea de Facebook și Instagram sau cu un mesaj cu gânduri bune, mă voi bucura de orice semn de susținere”, spune Radu.

Ce se va întâmpla dac proiectul nu adună suficiente voturi? Ei bine, Radu are de gând să-l realizeze și așa. „Voi participa la următoarea selecție a proiectelor pe faptebune.md și în paralel voi căuta sponsori și parteneri”, nu disperă tânărul.

Pe final, l-am întrebat de ce l-a ales pe Bach pentru concertele wireless. „Muzica lui Bach are un început dar nu are sfârșit, ea e veșnică, e lumină și întuneric, energie și materie. Muzica lui e despre liniște și vibrații, e despre tot și noi toți. De aceea am ales Bach în Căști”, ne-a mărturisit muzicianul.

Pe Radu Croitorul îl cunoașteți din proiectele susținute de Moldovan National Youth Orchestra, Moldo Crescendo și turneul „Bach la Casa de Cultură”, dar și alte concerte de muzică clasică. În luna mai a acestui an, Radu a susținut și un concert de caritate în sprijinul a trei familii aflate în dificultate. El a interpretat Suitele de Bach pentru violoncel, la Catedrala Romano-Catolică din Chișinău.

Vedeți mai jos un exemplu de concert wireless:

Sursa: AGORA.md