Atunci când ne ridicăm la bordul unei aeronave, primele persoane pe care le vedem și care ne zâmbesc larg sunt însoțitoarele de bord. Mereu aranjate și cu un pozitivism molipsitor, acestea au grijă ca pe durata întregului zbor pasagerul să se simtă confortabil. Totuși, rolul acestora nu se rezumă doar la asta. Tocmai de aceea, v-am pregătit un interviu cu una dintre stewardesele companiei Air Moldova.

Mihaela Bălan este o tânără de 24 ani, este însoțitoare de bord, care studiază psihologia și adoră să cânte.

De ce ai ales anume această profesie?

„Am ales această profesie întâmplător, nu am stat să caut o ofertă de muncă. Cumva aviația m-a găsit pe mine, și eu am fost tare deschisă să gust din ea și să o descopăr! Eram în anul 1 de universitate și o colegă de grupă lucra deja de 1 an în acest domeniu. Într-o zi, mi-a spus că compania la care lucrează ea, face casting pentru postul de însoțitoare de bord și dacă vreau sa încerc! Așa și am făcut, am mers la interviu și am fost acceptată! Și de atunci am pornit în aventura asta”, a  mărturisit aceasta.

Cât au durat cursurile și principalele teme abordate la ele?

„Cursurile au durat 2 luni, cu ore de luni până vineri, care începeau dimineața și se terminau seara. Acolo am învățat absolut totul despre aviație. Am început cu ore de limba engleză, după care a urmat medicina, construcția avionului, meteorologie, situații de urgență la bord și cum să le facem față, inclusiv deservirea și etica profesională”, a spus tânăra.

Când ai înțeles că aviația este ceea cu ce vrei să te ocupi în viitor?

„Îmi place mult ceea ce fac acum, dar, din păcate, nu ma văd în acest domeniu încă mult timp”

Având deja peste 3 ani de experiență, care au fost cele mai memorabile întâmplări? Dar cele mai amuzante?

„În aviație, momente memorabile și amuzante sunt cu carul. Un zbor memorabil a fost în data de 8 martie 2018, când am avut în aceeași zi două curse cu destinația Chișinău-Moscova. De obicei, zilele în care ai două curse la rând sunt tare istovitoare, dar această zi a fost foarte diferită! Echipajul de zbor era format doar din 5 băieți și eu, astfel că eram singura fată din echipă și asta a fost frumos. La acele zboruri nu am lucrat practic deloc.

Băieții au făcut totul în locul meu, am primit și cadouri din partea lor. Un pilot mi-a făcut cadou o ciocolată în formă de avion pe care o păstrez și acum! Pasagerii la fel, erau tare drăguți cu mine. Am primit și câteva ciocolate de la ei, multe felicitări și zâmbete calde! A fost unic acel zbor!

Îmi mai amintesc o situație super amuzantă, când eram la fel într-o zi cu dublu zbor și deja la ultimul segment de zbor, la deservire, am deschis în salon o sticlă de apă și într-o secundă m-am pomenit udă din cap până în picioare. Mare noroc am avut că eram la sfârșitul salonului și am udat doar un pic 2 pasageri, care au fost amabili și nu au făcut zarva din asta! În acel moment, colegele mele au izbucnit în râs, până și pasagerii râdeau. Eu, udă și lipicioasă, am început a râde și m-am retras în bucătărie pentru a-mi aduce în ordine uniforma”, a povestit Mihaela.

La ce te gândești înainte de fiecare zbor?

„Înainte să mă așez pe scaunul meu, fac o rugăciune scurtă, îmi văd oamenii dragi rapid prin fața ochilor, mă așez pe scaun și fac Silent Review. Asta înseamnă repetarea în gând a procedurilor în caz de o situație de urgență, deoarece decolarea și aterizarea sunt cele mai periculoase etape ale unui zbor și trebuie să fim mereu pregătiți pentru orice!”

Odată cu pandemia asta, poți spune că te iau fiorii atunci când trebuie să zbori într-o zonă afectată?

„Din fericire, eu eram în concediu când s-a început această nebunie. Iar așa cum sunt sistate toate zborurile pe o perioadă nedeterminată, nu prea sunt îngrijorată la moment”, a declarat Mihaela.

Dacă nu ai fi ales aviația, ce profesie ai fi îmbrățisat?

„Eu am absolvit Facultatea de Psihologie și acum sunt studentă la Masterat, mai exact, Psihologie Clinică. Pararel lucrez și învăț, pentru că dacă nu ar fi fost aviația, cu siguranță aș continua cu psihologia!’’, a dezvăluit însoțitoarea de bord.

Cum poți să îți descrii într-o propoziție domeniul?

„Într-o propoziție nu poți descrie aviația. Acest domeniu e unul romantic, care într-un singur zbor te poate face să treci prin toate stările posibile! Poți reuși să plângi, să râzi în hohote, să rămâi uimită, pe alocuri și furioasă, mândră, dar indiferent de stările pe care le trăiești pe parcursul zborului, atunci când aterizez, mă încearcă niște emoții de recunoștință și fericire pe care doar acolo le pot simți. E ceva special! Aviația e frumoasă, iar dacă aveți ocazia, încercați să gustați și voi din ea!”, încheie Mihaela Bălan.

Autor: Vlada Bîzgu, stagiară

Foto: Arhiva personală