Carolina Portarescu este femeia de la care se pot inspira mulți și multe. Pe lângă modul de viață pe care îl trăiește sănătos și promovează la fel, Carolina este o sursă nesecată de inspirație. Creează bijuterii de când se ține minte, unii poate o știu și după produsele eco-beauty pe care tot ea le prepară, însă descoperirea creației sale abia urmează. Carolina adună piese vechi de tehnică, scheme de calculatoare și le ambalează în pandative și cercei de toată splendoarea. Cum s-a născut ideea și cum promovează ea bijuteriile IT, vedeți și aflați în interviul ce urmează.

Carolina, spune-ne cum a început drumul tău în lumea bijuteriilor hand-made, cum a venit primul imbold de a crea?

Drumul în lumea bijuteriilor a început încă din copilărie. Făceam cursuri de croitorie și atunci și am creat primele bijuterii și accesorii naive. Bijuteriile electronice fiind ceva cu totul special, și pe care nu înveți cum să le faci doar răsfoind o carte sau privind niște tutoriale pe net, a fost foarte greu la început să le fac. Nu știam de ce instrumente am nevoie, cu ce sa tai, cum să o fac, cum să le șlefuiesc, ce clei să folosesc ș.a.m.d. Le-am descoperit pe toate singură și probabil asta a fost partea cea mai dificilă.

carolush 17

Știu că ai făcut școală superioară în România. Cum ai decis să te întorci acasă și să faci aici o afacere?

Nu a fost o decizie. De fapt nici nu a apărut cândva problema unei alegeri. Inima mi-a fost mereu acasă si m-am întors după ea. Nu zic, mi-ar fi plăcut să trăiesc în Oradea pentru că iubesc nespus de mult acest oraș, însă la acel moment nu a fost nimic care să mă țină acolo.

Pe lângă bijuterii handmade, chiar de la începuturi ai creat și produse de igienă bio. Acest domeniu îl vei mai dezvolta?

Deși pentru cei care nu mă cunosc combinarea celor două afaceri ar părea puțin ciudată, pentru mine este ceva natural și o fac cu mult drag și dedicație de aceea, o spun fără pic de modestie, îmi ies lucruri uneori fantastic de bune și frumoase. Atât afacerea cu cosmetice bio, cât și cea cu bijuterii și accesorii din piese electronice mă reprezintă și voi continua să le dezvolt în continuare. Nu neg că mai am și multe alte pasiuni din care pe viitor este posibil să se nască noi afaceri, la moment însă acestea două îmi ocupă tot timpul.

Cum a venit ideea de a transpune elementele IT în cercei, pantative și bijuterii inedite?

Să încep de la faptul că tot timpul m-au impresionat plăcile de bază de la computer. Le asemănam cu poze de metropole făcute din satelit. După o vizită la un centru de reparații am „înfiat” câteva plăci care urmau a fi aruncate și astfel a început marea aventură BeautIT.

Care e scopul tău prin tot ce creezi, ce vrei să demonstrezi sau unde îți dorești să ajungi?

Nu o spun doar eu, însă ziua are din păcate doar 24 de ore fapt cu care trebuie să mă resemnez. Din lista de vise, dorințe și proiecte va trebui să aleg până la urmă și să las doar ce mi se potrivește, ce mă reprezintă și ce-mi este mai aproape de suflet. Aici automat lista se înjumătățește și lucrurile se simplifică.

carolush 13

Mă încântă idea de reciclare și dacă de la început îmi cream bijuteriile cu ochii arzând și cu gândul „uite ce bine îmi iese”, acum au devenit, cel puțin pentru mine, şi un simbol al luptei cu risipa și un simbol al reciclării. Mesajul bijuteriilor mele vreau sa fie unul foarte clar, pașnic, cuminte și tacit: reciclarea este viitorul planetei pe care trăim.

Ce argumente ai aduce tu unei persoane care poartă de obicei metale prețioase, să treacă la bijuterii hand-made?

carolush 6Argumente ar fi multe însă probabil ar trebui să încep cu faptul că și bijuteriile din metale prețioase sunt făcute manual și este o muncă grea. De ce însă ar opta cineva pentru handmade, în înțelesul modern al cuvântului, ar fi probabil, în primul rând pentru că alegi să cumperi de la un meșter artizan, nu de la o companie mare sau un brand mega-cunoscut.

Al doilea argument ar fi prețul însă și aici, există exceptii pentru că sunt bijuterii din metale neprețioase ale căror preț se egalează cel al bijuteriilor din metale nobile.

Un alt argument ar fi unicitatea. Bineînțeles că există bijuterii unice din metale nobile însă aici ne întoarcem din nou la preț care poate fi unul cosmic, în timp ce poți avea ceva cu totul special, unic și „ca la nimeni”, cu o investiție minimă.

Un ultim argument ar fi ocazia când optezi pentru o bijuterie handmade, pe care o poți purta zilnic, o poți asorta la diferite ținute, mai puțin o bijuterie din metale nobile deși și aici există excepții.

Cum crești în acest domeniu, pe cine dintre marii creatori de bijuterii urmărești și apreciezi?

Am început a crește în momentul în care am decis că am nevoie de o schimbare, de instrumente noi și noi tehnici pentru a crea ceva într-adevăr special.

carolush 10

Nu urmăresc pe nimeni din marii creatori însă apreciez mult lucrurile făcute minuțios și cu migală.

Pentru ce personalitate de la noi, dar și din toată lumea ai crea un set de bijuterii?

Cred că i-aș face un pandantiv lui Roman Iagupov și mi-ar face plăcere să văd bijuterii de-ale mele pe Lana del Rey.

Care dintre realizările tale (tehnice, creative) te face mândră, a fost cel mai greu realizată?

carolush 20Sunt mândră că am reușit desinestătător să învăț să mânuiesc niște instrumente care se dau poate mai ușor la învățat unui bărbat. Pentru mine a fost de parcă aș fi învățat alfabetul de la zero al unei limbi pe care deja o cunosc. Mai am o mulțime de alte instrumente pe care încă le învăț și care nu iubesc graba. La moment învăț și aplic noi tehnici, inclusiv legate de topirea metalelor și a sticlei.

Am atât de multe planuri și proiecte încât ajung uneori să ma panichez pentru că mi se pare că mă mișc cu viteza melcului somnoros. Când sunt lăudată, fac pe loc inventarierea viselor și planurilor mele și îmi dau seama că sunt abia la început și că abia urmează să uimesc.

Ce te vezi făcând peste 10 ani?

Peste zece ani am o casă cu două ateliere de lucru unde îmi stau instalate toate instrumentele iar eu mă învârt printre ele ca o albinuță începând cu 6 dimineața. În afară de bijuterii și accesorii vor mai fi și obiectele de decor și voi începe a lucra inclusiv cu metalele prețioase. Toate la timpul lor, făcute fără grabă și cu multă pasiune.

Foto: Arhivă BeautyIT