În această noapte am trecut oficial la ora de iarnă. Gadgeturile inteligente au mutat acele ceasornicului pentru noi, dar de ceasurile mecanice trebuie să aveți grijă voi. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 octombrie, Republica Moldova a trecut la ora standard sau de iarnă, cum i se mai spune. Schimbarea s-a produs la ora la ora 03.00 care a devenit 02.00. Prin urmare, am dormit cu o oră mai mult! Doctorul habilitat, Nicolae Enachi, şef al laboratorului optica cuantică şi procese cinetice din cadrul Institutului de Fizică Aplicată al AŞM, a spus pentru IPN, că mecanismul de schimbare a orei este utilizat pentru a motiva oamenii să folosească raţional lumina naturală şi să reducă iluminatul artificial.

Din anul 2014, a renunțat să schimbe ora Federaţia Rusă, iar din 2016 Turcia. Astfel, de duminică, Chișinăul faţă de Moscova, Rusia, şi de Ankara, Turcia, va fi cu o oră în urmă, în timp ce până acum aveau aceeaşi oră. Dintre statele europene, Islanda este singura ţară care nu schimbă ora.

Schimbarea orei se face în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene ONU. Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Pentru prima dată, Moldova a recurs la această practică în 1979. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în 110 țări.

Sursa: agora.md