Autoritățile din Moldova și Croația au avut consultări în domeniul afacerilor europene. Astăzi, 14 octombrie, la Chișinău, Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu Andreja Metelko-Zgombić, secretara de stat pentru afaceri europene a Croației, aflată în prima sa vizită de lucru în Republica Moldova.

Discuțiile dinre cei doi oficiali s-au axat pe agenda europeană și eforturile susținute ale Republicii Moldova în avansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul croat a pus accentu pe asigurarea reformei justiției și eradicării corupției.

Secretarul de stat Vladimir Cuc a informat despre progresele în implementarea reformelor prioritare, consolidarea proceselor de coordonare internă în sfera integrării europene, precum și prioritățile actuale în dialogul cu UE. S-a mai accentuat și consolidarea cooperării în sfera securității și apărării, sporirea comerțului, asigurarea securității energetice.

În timp ce Republica Moldova a menționat că promovează obiectivul deschiderii negocierilor de aderare la UE după finalizarea implementării măsurilor stabilite de Comisia Europeană, partea croată și-a arătate disponibilitatea pentru a oferi expertiza sa în sfera procesului de aderare la UE.

În anul curent, se marchează 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Croația, astfel, secretarii de stat au pledat pentru intensificarea dialogului politic și a cooperării moldo-croate în diverse domenii.

Secretara de stat a Croației, Andreja Metelko-Zgombić, a relatat despre progresele de aderare a țării pe care o reprezintă, la spațiul Schengen, precum și adeziunea începând cu 1 ianuarie 2023 la zona Euro.