Eurodeputatul român Siegfried Muresan, într-o postare pe o rețea de socializare, îi recomandă Austriei să ia lecții de la Republica Moldova. Acesta menționează că Republica Moldova a primit peste 700000 de refugiați din Ucraina, chiar dacă e o țară mică și nu face parte din Uniunea Europeană.

Acesta a accentuat că Republica Moldova, chiar dacă a primit un număr mare de refugiați, nu s-a întors împotriva UE.  Europarlamentarul a lăudat efortul Republicii Moldova, susținând că a făcut față provocărilor. De asemenea, a reiterat importanța cooperării dintre state pentru a depăși crizele de securitate.

Republica Moldova a primit anul acesta 700.000 de refugiați din Ucraina, dintre care aproape 100.000 s-au mutat temporar în Moldova, locuind în marea lor majoritate în casele oamenilor.Moldova are o economie de 36 de ori mai mică decât Austria. Viena singură are un PIB de 7 ori mai mare decât PIB-ul Moldovei. Moldova nu este în Uniunea Europeană ca Austria și nu se bucură încă de toate beneficiile economice de care se bucură Austria că stat membru. Cu toate acestea, deși s-a confruntat cu o criză majoră a refugiaților din Ucraina, Moldova nu s-a întors împotriva UE și a statelor membre. Din contră, a întins o mână Uniunii Europene. Iar cu ajutorul primit din partea noastră și cu resursele proprii limitate pe care le are, Moldova a gestionat cu mare succes criza refugiaților făcând un serviciu întregii Uniuni Europene, inclusiv Austriei. Austria poate să învețe de la Republica Moldova. Orice criză de securitate cu care ne confruntăm la nivel european o soluționăm doar dacă suntem uniți și cooperăm, nu acționând împotriva intereselor altor state europene.

Postarea vine ca răspuns la refuzul categoric al Austriei de a accepta România în zona Schengen.  Ministrul austriac de interne a confirmat că va vota contra aderării României la spațiul Schengen, argumentând că țara sa are prea mulți imigranți neînregistrați.