Spațiul Schengen garantează libera circulație a peste 400 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene. Libera circulație a persoanelor permite fiecărui cetățean UE să călătorească, să lucreze și să locuiască într-o țară din UE fără formalități speciale. Schengen susține această libertate permițând cetățenilor să se deplaseze în spațiul Schengen fără a fi supuși controalelor la frontieră.

În Republica Moldova, sunt aproximativ un milion de persoane care au cetățenie română. Odată ce România va fi acceptată în zona Schengen, basarabenii cu cetățenie română vor putea călători liber în statele membre, fără a fi supuși controalelor. De exemplu, dacă ai cetățenie română, nu va mai trebui să te oprești la frontiera dintre România și Ungaria sau dintre România și Bulgaria (în cazul în care ambele state sunt acceptate).

Acordul Schengen a fost semnat la 14 iunie 1985, În Luxemburg, având ca scop desființarea granițelor naționale, pentru a construi o Europă fără frontiere cunoscută sub denumirea de „Zona Schengen”. Inițial, acordul a fost semnat de către 5 țări: Franța, Germania, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos, în Schengen, un mic sat din sudul Luxemburgului pe râul Moselle.

Ideea de o Europă unită s-a conturat după cel de al Doilea Război Mondial. Statele occidentale și-au dorit o cooperare economică și politică, pentru a evita o nouă conflagrație.

În prezent, 26 de state fac parte din Schengen: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia. Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția.

Ofertele Bulgariei și României de a adera la spațiul Schengen au fost aprobate de  Parlamentul European  în iunie 2011 , dar respinse de Consiliul de Miniștri în septembrie 2011, guvernele olandez și finlandez invocând îngrijorări legate de deficiențele măsurilor anticorupție și ale luptei împotriva crimei organizate

Criteriile pentru aderarea țărilor la spațiul Schengen

Aderarea la spațiul Schengen nu este doar o decizie politică a statului care a aderat. Țările trebuie să îndeplinească o listă de condiții prealabile:

  • țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
  • acestea trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen
  • țările trebuie să se conecteze și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS).

Bulgaria, Croația și România au îndeplinit cu succes procesul de evaluare. În noiembrie 2022, Comisia a adoptat o comunicare privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, România și Croația.