Australia, oficial Uniunea Australiei,este o țară ce ocupă în întregime continentul cu același nume, insula Tasmania și alte insule mai mici. Este cea de-a șasea în lume țară după mărime și cea mai mare țară din Oceania și Australasia. Țara este mega diversă, iar dimensiunile ei  îi conferă o varietate mare de peisaje climatice. Dorin Galben a făcut un reportaj despre viața moldovenilor care s-au stabilit cu traiul în cel mai bun oraș din lume, Melbourne.

Primul moldovean cu care a discutat, a spus că este din întâmplare acolo. Pe timpul când toți emigrau în diferite colțuri ale lumii, el a ales să încerce norocul aici în Melbourne. A mai relatat că acest oraș este foarte bine organizat. Are o infrastructură pusă bine la punct. De la transportul public până la parcuri, este perfect pentru viață. Prețurile sunt accesibile, iar unele lucruri sunt chiar gratis. Acesta a mai menționat că în  pofida faptului că unii oameni vorbesc despre Australia ca un loc unde găsești la tot pasul șarpe, timp de 15 de ani nu a văzut nici unul. Pentru cei care vor să viziteze orașul, el a sfătuit să încerce renumitul kebab din oaie, aici este cu totul diferit de cel încercat mai înainte.

Moldoveanca, care s-a mutat aici împreună cu soțul și 2 copii din Italia, a povestit că a ajuns aici pe baza unei vize de student. Peste ani de zile aceasta deja este cetățean a țării cu acte în regulă. Ea a spus că nu este  greu să obții pașaportul. Sistemul țării este foarte bine  structurat și ușor de înțeles. Despre învățământ, a zis că este ieftin și accesibil. Pentru mamele în concediu de maternitate sunt oferite posturi de muncă.

O altă moldoveancă la fel care a emigrat împreună cu soțul a relatat despre societatea de acolo. Prima dată ea a crezut că este pe altă lume, toți oamenii erau atât de deschiși, atenți, toți încercă să te ajute dacă ai nevoie de ceva. Despre drepturile femeii, ea a povestit că sunt foarte bine respectate, nu există discriminare și sunt la egalitate cu bărbații .

Ultima invitată a acestui reportaj trăiește în Australia de peste 25 de ani. Deși de la început ea credea că a venit doar pe 1-2 ani. Acum ea, crește găini și are și o seră mică.

În film, puteți vedea nu doar interviul cu moldovenii de acolo, dar și prin ce atrage turiștii Australia și Melbourne. Dorin Galben a arătat animalele principale ale țării și a gustat din bucatele tradiționale. Întregul reportaj îl puteți vedea pe canalul său youtu.be/

Distribuie articolul: