Criza vârstei mijlocii este o etapă dificilă pentru ambele sexe. Dr. în psihologie Aurelia Balan ne ajută să depistăm simptomele, să conștientizăm problema și ne învață cum să-i facem față.

Criza vârstei de mijloc nu iartă pe nimeni!

Fiecare etapă a vieții este marcată de o criză, un moment care ne afectează negativ și care trebuie depășit. În adolescență, experimentăm criza conflictului dintre generații, în tinerețe crize sentimentale, la vârsta adultă criza trecerii de la burlăcie la viața în cuplu, iar când avem 35-45 de ani sau chiar 50 experimentăm criza vârstei de mijloc.

Criza vârstei de mijloc apare deoarece etapa 35-45 de ani este una în care începem să conştientizăm idea morţii, în primul rând. În al doilea rând, la această vârstă se întâmplă foarte des să avem copii adolescenţi fapt ce duce la apariţia binecunoscutelor conflicte între generaţii. Copiii încep să se îndepărteze de părinţi, mamele fiind de multe ori cele mai afectate de acest aspect, deoarece au senzația că pierd iubirea copilului.

Criza vârstei de mijloc este determinată şi de faptul că începem să pierdem persoane din anturaj – părinţi, mătuşi, unchi, prieteni vechi de familie care încep pe rând să dispară.

Criza vârstei de mijloc, la fel ca şi alte tipuri de criză, se face simţită şi la nivel fizic, nu numai psihic. Criza vârstei de mijloc produce tulburări de atenţie, tulburări de memorie, stări de iritabilitate, de nervozitate, oboseală, scăderea libidoului şi a tonusului general.

Criza vârstei de mijloc apare, în unele cupluri, şi ca urmare a apariţiei unor discrepanţe în cuplu.

Bărbaţii la această vârstă sunt foarte activi sexual, au un libido crescut şi sunt încă foarte tineri, în timp ce femeile încep să se degradeze, în sensul că aceasta este perioada în care apare menopauza. Menopauza scade libidoul femeilor şi le face pe acestea să realizeze că nu mai pot fi mame şi că ceea ce le face să însemne ca femei, dispare. Astfel, în timp ce femeile percep toate schimbările vârstei de mijloc în mod negativ, bărbaţii trăiesc apogeul vieţii sexuale, fapt ce generează discrepanţe în cuplu şi implicit apariţia conflictelor.

Criza vârstei de mijloc poate fi însă depăşită, potrivit psihologilor.

Conform acestora, în momentele în care s-au acumulat foarte multe probleme şi nu ştim dacă decizia pe care ne pregătim să o luăm este cea mai bună pentru noi, este indicat să apelăm la sfatul unui psiholog care ne ajută să privim problemele din alt unghi.

Pentru depăşirea crizei vârstei de mijloc trebuie să cumulăm toate resursele de care dispunem pentru că este foarte important să ne folosim de ele şi să le stimulăm. 

Sportul este o astfel de resursă, care poate fi folosită pentru a descărca o parte din tensiunile acumulate.

Când proasta dispoziţie nu se mai sfârşeşte, iar tensiunile din familie devin de nesuportat, fără ca toate acestea să aibă un motiv clar, e posibil să treci prin criza de la 40 de ani.

În intervalul vârstei de 35-45 de ani, oamenii sunt atinşi, se pare, de cele mai adânci depresii. Ne îngrijorăm că am ajuns la jumătatea vieţii şi că ne-au mai rămas atâtea de făcut sau că, dimpotrivă, nu mai avem nicio provocare. De asemenea, organismul nu mai face faţă ca altădată, căutăm reconfirmări ale tinereţii şi toate acestea ne fac irascibili şi tensionaţi.

Criza afectează în aceeaşi măsură femeile şi bărbaţii, cu diferenţa e că „factorii declanşatori la bărbaţi sunt de natură profesională, în timp ce la femei sunt de natură relaţională”. Simptomele, însă, sunt aceleaşi: oboseală, nervozitate, scăderea libidoului, dureri musculare, scăderea tonusului, creşterea în greutate.

Tentaţia adulterului apare la ambele sexe

În familie, una dintre cele mai mari provocări ale perioadei de criză este aceea de a o traversa alături de partener. Se pare că, mai mult decât oricând, în aceste situaţii, atât bărbaţii, cât şi femeile sunt tentaţi să-şi caute echilibrul în afara familiei, fie că este vorba despre implicarea excesivă în muncă sau despre relaţii extraconjugale. Părul care începe să încărunţească şi abdomenul care prinde contur, alături de lipsa complimentelor care să vină, ca în tinereţe, din partea soţului/a soţiei, îi fac pe cei nesiguri de sine să-şi îndrepte atenţia spre potenţiali parteneri mai tineri, care să le confirme că sunt încă atrăgători şi doriţi.

Adolescenţa copiilor accentuează problemele

Criza nu se instalează obligatoriu, la oricine, iar uneori prezintă „simptome” slabe, pe care timpul le poate şterge foarte uşor. Dacă în prima parte a vieţii avem impresia că fericirea şi împlinirea ne sunt la degetul mic, vine un moment în care conştientizăm că lucrurile la care visăm sunt totuşi departe. Procesul de evaluare a propriei vieţi accentuează acele lucruri sau aspecte ale vieţii unde adultul nu este încă mulţumit.

De asemenea, odată cu dispariţia din viaţa noastră a mai multor persoane importante, cum ar fi părinţii sau alte rude apropiate, începem să conştientizăm iminenţa morţii, fapt ce ne accentuează inevitabil şi temerile.

Umorul, o soluţie indicată pentru ieşirea din criză

Cel mai bun moment în care se poate interveni pentru gestionarea crizei este începutul acesteia. Odată ce simptomele au fost recunoscute şi conştientizăm că ne aflăm într-o etapă sensibilă a vieţii, evitând riscurile şi comunicând cu un psiholog, cresc şansele de a-i face faţă situaţiei de criză cu o anumită detaşare şi seninătate. Specialiştii ştiu cum să te ajute, împreună o să reuşiţi să regăsiţi energia creatoare şi elanul bucuriei de viaţă!

Aurelia Balan, dr. în psihologie.

Foto: Arhiva personală

Vezi și: Testul psihologic pe care trebuie să-l treci. Află de la Aurelia Balan dacă suferi sau nu de „boala selfie