Se pare că peisajul rustic absolut deosebit de la Orheiul vechi nu este feeric doar vara. Acoperit cu zăpadă, acesta descoperă o așezare moldovenească superbă pe timp de iarnă, numai bună pentru un platou de filmare al tradițiilor și obiceiurilor noastre. Maria Iliuț împreună cu studenții săi de la „Crenguța de Iederă”, ansamblul pe lângă Universitatea de Stat din Moldova, au luat straiele tradiționale, măștile populare și au mers să filmeze la Butuceni, Orhei.

Totul s-a întâmplat în acest weekend, la temperaturi cu minus afară, pe un ger de pomină și cu imagini de poveste. Cei din „Crenguța de Iederă” au profitat de derdeluș, s-au dat cu sania chiar în costumele lor tradiționale, din Bucovina și au imortalizat totul în imagini foro și video de neuitat. Artista Maria Iliuț și Ansamblul diriguit de ea au filmat acolo câteva colinde și mai multe tradiții cu măști, care au devenit deja cartea de vizită a ansamblului.

Ansamblul USM „Crenguța de iederă”, Conducător artistic – Maria Iliuț

„Am fost la Butuceni pentru filmarea câtorva video-uri de iarnă. Am filmat câteva colinde și tradițiile care sunt deja specifice ansambului nostru: Dansul Urșilor, Dansul Moșnegilor sau Semănatul. Sunt practic cartea de vizită a colectivului, ne putem mândri cu măști create de celebrul artist plastic Glebus Sainciuc, iar costumele le păstrăm în arhiva ansamblului cu sfințenie.

Precizăm că tradițiile au fost culese și perfecționate în cadrul colectivului, de-a lungul anilor, de inegalabila noastră profesoară și conducătoare Maria Iliuț și de coregraful nostru, profesorul de dans domnul Nicolae Gribincea. Fiecare generație de studenți se străduie să deprindă aceste tradiții, de lângă cântecele și dansurile pe care le avem în colactiv”, ne declară Nicoleta Fiodorov, membră a ansamblului de mai bine de 10 ani.

Dansul Moșnegilor, Ansamblul USM „Crenguța de iederă”, Conducător – Maria Iliuț

Au revenit în copilărie

„Am profitat de derdelușul perfect de la Butuceni ca să ne simțim din nou copii. Ne-am dat cu sania ca în copilărie, și am rămas uimiți cât de pură și imaculată este zăpadă de la Butuceni. Costumele noastre au rămas intacte și am reușit să filmăm în cea mai bună formă. Despre firg nu ne întrebați – arta cere jertfe – așa că ne bucurăm să lăsăm copiilor noștri, viitorilor copii, generațiilor care vin perle ale folclorului autentic”, ne-au mai spus cei de la „Crenguța de Iederă”.

 

 

 

Ansamblul USM „Crenguța de iederă”, Conducător artistic – Maria Iliuț

Iarna la Butuceni, Orhei

Foto: Denis Chicu