Regiunea de nord a țării înregistrează un înalt potențial agricol – un domeniu în dezvoltare datorită noilor tehnologii pe care tinerii agricultori le implementează. Simion Școlnic a muncit mai mulți ani peste hotare, dar a revenit acasă și a reușit să construiască o afacere de succes în Republica noastră. Iată cum i-a reușit și ce planuri are.

„Acum patru ani, am început să facem agricultură. Am construit prima seră din resurse financiare proprii. Ne-a reușit acest lucru și am continuat să ne dezvoltăm”, spune Simion Școlnic pentru AGORA.

Tânărul antreprenor, împreună cu partenerul de afaceri, cresc conopidă, gogoșari și ardei. Legumele sunt vândute, ulterior, pe întreg teritoriul țării.

 

„Inițial a fost greu, pentru că era un domeniu necunoscut pentru noi. Am apelat la serviciile unui agronom, iar cu timpul am început să studiem, să citim cărți de specialitate pentru ca astăzi să putem să îngrijim singuri plantația”, mai spune Simion.

Datorită suportului financiar din partea Uniunii Europene, lucrările de prelucrare a pământului au fost modernizate.

„Am reușit să câștigăm un tractor pentru arat. Aveam mare nevoie de acest utilaj agricol, pentru că până la el, toate lucrările erau făcute cu sapa. Acum, acest proces este mecanizat, este mai rapid și eficient. Iar în anul 2020, am amplicat din nou și am beneficiat de un sistem de încălzire pentru sere subterane”.

„Serele se întind pe o suprafață de jumătate de hectar de pământ, dar planificăm să ne extindem până la un hectar de sere. Ne vom dezvolta în continuare”, mai povestește tânărul antreprenor.