Ce poate fi mai frumos decât să-ți delectezi văzul și auzul cu datinile și obiceiurile din străbuni, să trăiești, să simți și să descoperi obiceiuri ce ne-au construit ca neam și popor?! Dar cât de frumos e să transmiți din generație în generație tezaurul moștenit de-a lungul anilor! Chiar dacă au doar șase anișori, un grup de copii de la Grădinița nr. 25 „Floricica” din Chișinău știu deja ce înseamnă să păstrezi și să promovezi tradițiile. Asta au făcut și în cadrul unui spectacol denumit semnificativ „Vă poftim la cumetrie”, acolo unde au fost personajele principale ale unei încreștinări.

Deși abia învață să citească și să scrie, acești pici au reușit să se transforme în adevărați actori. Au transmis emoții intense tuturor spectatorilor, au trezit lacrimi, au adus zâmbete și au jucat cu multă dăruire fiecare rol: de la cel de părinte până la cel de bunic și de la cel de naș până la cel de cumătru.

„Toamna este un anotimp harnic și bogat în culoare. E anotimpul când frumoase brume-și pun cununa peste case, peste flori. Este perioada anului când se joacă nunți și cumetrii. În această toamnă, în Grădinița nr. 25 „Floricica” au avut loc mai multe activități, obiectivul principal fiind educația moral-patriotică prin prisma activităților extracurricurale. S-a declamat, s-a cântat vitejia strămoșilor, simbolurile țării, frumusețea plaiului, îndeletnicirile oamenilor, portul național. Și așa cum prin intermediul datinilor, poeziilor, muzicii și dansurilor putem reconstitui trecutul îndepărtat, am desfășurat o cumetrie în care ne-am propus să aducem la cunoștința copiilor, dar și a părinților obiceiuri specifice unuia dintre cele mai importante evenimente din viața unei familii – încreștinarea pruncului, obiceiuri aflate pe cale de dispariție”, a declarat pentru Ea.md, Aurelia Covalschi, educatoare și regizoare a spectacolului.

„Azi satele sunt pustii. Cândva spuneam că acolo, la sat, s-a născut veșnicia, lucru care astăzi nu mai este actual. Nunțile și cumetriile de altădată au un alt conținut, un alt caracter. Trăim timpuri în care tradiția și inovația sunt termeni opuși, dar care prin asociere pot da naștere unor noi obiceiuri moderne. Nu putem trăi cu trecutul, dar suntem datori să-l cunoaștem.

Despre tradițiile de nuntă din străbuni, multe dintre care riscă să rămână doar în amintirile buneilor și ale părinților, semnificația și necesitatea promovării acestora, am vorbit în cadrul unui spectacol, a unei nunți în miniatură cu generația precedentă. Iată de ce, am hotărât să urmăm cursul vieții, organizând și această cumetrie. Credem că obiectivul nostru a fost atins cu succes. Despre acest lucru ne-a confirmat seriozitatea cu care s-au atârnat copiii, lacrimile părinților, fiind duși cumva în copilăria îndepărtată, dar și aprecierile venite din partea tuturor spectatorilor, fapt de care ne bucură enorm”, a conchis Aurelia Covalschi.

Au dansat, au cântat, au jucat colacii, au mesit, au urat gânduri frumoase, iar unul dintre momentele memorabile ale serbării a fost dansul „Călușarii”, cel care a stârnit ropote de aplauze.

„O familie unită și frumoasă este cea în care cele mai importante valori sunt puse la loc de cinste și onoare. Acest lucru încercăm să îl facem și noi, cadrele didactice. Fiind o grupă de părinți și copii creștini-ortodoxi, unde toți au primit Taina Sfântului Botez, am decis să organizăm activitatea extracurriculară „Vă poftim la cumetrie”. Anume prin intermediul acestei sărbători, copiii au căpătatat deprinderi de a transpune experiența cognitivă în ipoteze ale vieții sociale. Au învățat ce înseamnă „să faci o faptă creștinească”, care sunt relațiile de rudenie părinți-copii, fini-nași, cumetri-finuț și cum să porți stima și respectul acestor persoane. Or, desfășurarea mai multor evenimente importante în viața unei familii oglindite și în cadrul măsurilor extracurriculare depozitează cunoștințele copiilor pentru tot restul vieții – e ca un tip de joc cu subiect pe rol, unde copiii jucându-se, de fapt, trăiesc real și se implică, astfel căpătând încredere, scăpând de inhibiții și trăind cu intensitate momentul”, a spus Angela Mihailova, educatoare.

Surpriza evenimentului a fost cântecul de final, interpretat de cele patru cadre didactice, organizatori ai matineului. Piesa „Alături de cei dragi”, compusă de muzicianul Adrian Idricean, a reușit să sensibilizeze atât micuții, cât și părinții, amintindu-le cu drag și dor de casa părintească, de familie și de copilărie.

„Ce poate fi mai frumos decât să stai la sfat cu mama, iar alături să-ți alerge copilașii. Ideea cântecului s-a născut în miez de iarnă, fiind acasă, alături de cele mai dragi ființe, la gura sobei. De altfel, așa se și numește piesa: „Alături de cei dragi”.

Vine o clipă în viața noastră când realizăm cât de prețioase sunt momentele petrecute cu Mama și Tata, dar și cât de repede se scurge timpul. Ne bucurăm de copiii care cresc, iar calendarul ne schimbă cifrele din buletin. Nu ne rămâne decât să profităm de fiecare oră, minut, secundă în compania oamenilor dragi sufletului nostru”, a menționat pentru Ea.md Adrian Idricean.

Foto: Lena Tiunova