O lecţie de bune maniere pentru spiriduş, comportamentul manierat cu semenii, cu profesorii, în timpul orelor şi la pauză, i-au oferit elevii clasei a II-A de la liceul „A. I. Cuza” din capitală în cadrul campaniei „Copii respectă bunele maniere”.


„Nu e bine să întârziem, pentru că lipsa de punctualitate este lipsa de respect, să nu vorbeşti neîntrebat în timpul orei, învaţă să spui te rog, mulţumesc fiindcă des se întâlnesc” – aşa, în formă de spectacol, elevii l-au îndemnat pe Spiriduş să respecte regulile de bune maniere. La un moment dat, Spiriduş nemulţumit le-a spus colegilor că regulile sunt la infinit şi nu vrea să le respecte, până când elevii i-au adus un şir de argumente de ce trebuie să fie manierat, iar acesta le-a mulţumit.

La fel, ca în cazul celorlalte trei licee participante în cadrul campaniei, juriul format din reprezentanţi ai Direcţiei Educaţie, Centrul ABeZe şi liceu au rămas încântaţi de ingeniozitatea copiilor, dar şi de măiestria învăţătoarei care a gândit scenariul.

„Am urmărit cum au derulat ambele ediții ale proiectului şi mă bucur să fim şi noi parte din el în acest an. Copiii s-au pregătit și au așteptat cu nerăbdare să-și demonstreze talentul”, a menționat directorul liceului dna Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

Elena Vorotneac, șef secția Informare și Relații cu Comunitatea de la Direcţia Educaţie a rămas impresionată de ingeniozitatea și bunul simț al elevilor.

„Te întâmpină respectuos de la intrarea în școală, iar la activitate – pur și simplu te cuceresc. Acești copiii minunați au dat o lecție bună nu doar semenilor, dar și maturilor. Au o bună învățătoare”, a specificat Vorotneac.

Mulţumită de succesul acestei campanii „Copii respectă bunele maniere” este şi directorul Centrului ”ABeZe”, Dorina Arsene, iniţiatoarea proiectului, deoarece prin promovarea acestor reguli într-o altă manieră copiii le înţeleg mai uşor şi le respectă mai des.

„Cu siguranţă că fiecare regulă de bune maniere atunci când este spusă într-un mod inedit este mai uşor de reţinut, iar copiii reacţionează mult mai uşor pentru că nu i se impune nimic, dar i se explică ce, cum, de ce”, a spus Arsene.

Amintim că Centrul de dezvoltare personală „ABeZe” în colaborare cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei Chișinău organizează campania de informare „Copiii respectă bunele maniere”, ediția a II-a, unde sunt implicate 4 licee. Liceul „A.I Cuza” a fost ultimul din cadrul acestei ediţii.

Vezi și: O adevărată lecție de respect și bune maniere, la un liceu din capitală (Foto)