Astăzi dimineață, sicriul scriitorului Ion Druță a fost depus la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, unde politicieni, artiști și cetățeni de rând vin să-și ia rămas bun de la acest mare scriitor, conform informațiilor furnizate de UNIMEDIA.

Arcadie Suceveanu a rostit cuvinte de rămas bun, spunând: „Îndoliate rude și prieteni, colegi, iată că țărâna se întoarce în pământ, acesta este destinul nostru și nimeni nu-l poate schimba. Rămâne opera, acesta este gândul care acum ne consolează astăzi. Un scriitor de mare anvergură, care și-a asumat destinul Basarabiei, a unei Basarabii care în scrisul său contestatar este văzută ca o fiică vitregă, care rătăcește mereu prin istorie. Ion Druță a știut să creeze un univers, o lume care seamănă cu noi, personaje memorabile, care exprimă felul nostru de a fi, caracterul acestui grai. Ion Druță se întoarce astăzi de unde a plecat, acasă. Umbra Cetății lui Ștefan cel Mare îi va legăna eternitatea, curgerea Nistrului îi va reda liniștea și împăcarea”.

Poetul Ion Hadîrcă a adus un mesaj de condoleanțe: „Au înmărmurit frunzele de dor, nici șoaptele de nuc nu mai șoptesc. De aici înainte, putem vorbi despre un exemplu de luare aminte. Este cazul rar și edificator al cumpenei dintre om și operă. Mai întâi omul, cu dăruire și iubire de glie natală, și-a zidit opera, apoi opera, cu aceiași perseverență, luptă cu cenzura, și-a înălțat omul. Până la acest prag, omul și opera au creat mitul personal, mitul Ion Druță, care ar fi dorit să devină mit național. Astăzi, creatorul trece în umbra monumentului său. Rămâne opera. Ion Druță va rămâne în vecii vecilor al nostru”.

Cetățenii pot să-și ia rămas bun de la scriitor în următoarele câteva ore la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, iar ziua de 2 octombrie a fost declarată zi de doliu național în onoarea funeraliilor scriitorului Ion Druță, conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu.

În satul Horodiște din raionul Dondușeni, strada Ion Druță a căpătat liniște, iar întreaga comunitate literară și consătenii îl plâng pe marelui scriitor. Chiar și fântâna construită la inițiativa lui Ion Druță deploștește trecerea acestuia în neființă.

Autoritățile din Moldova sunt pregătite să acorde tot suportul necesar în cazul în care familia lui Ion Druță va decide să-l înmormânteze în Moldova, conform reprezentanților Ministerului Culturii, care sunt în contact permanent cu rudele scriitorului.

Igor Grosu, președintele Parlamentului, a transmis un mesaj de condoleanțe în legătură cu decesul scriitorului Ion Druță.

Scriitorul Ion Druță și-a exprimat dorința de a fi înmormântat în „patria mică” – Soroca, prin testament. În cazul în care transportarea corpului în Republica Moldova va fi imposibilă, Druță a cerut să fie incinerat, iar „cenușa să fie transmisă nepoatei sale, care să o depună la monumentul „Lumânarea Recunoștinței” din Soroca”.

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condoleanțe, afirmând: „Îl vom reciti cu drag și îi vom privi spectacolele cu multă emoție și de azi înainte”.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un mesaj după decesul scriitorului Ion Druță.

Marele scriitor Ion Druță s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani pe 28 septembrie.