Suntem în sezonul în care se înregistrează cazuri frecvente de înțepături ale acestei insecte. În anul 2020, peste 18% din căpușele din țară erau purtătoare de borrelioză, altfel spus și boala Lyme, pe când în 2019 ponderea era de aproape 27%. Asta o arată datele statistice comunicate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Astfel, de la începutul anului 2021 și până în luna au fost raportate șapte cazuri de îmbolnăviri, informează AGORA.md.

Cel mai frecvent boala este depistată  în municipiul Chişinău, Bălți, Orhei, Strășeni, fiind condiționată în mare măsură de adresabilitatea înaltă a populației acestor teritorii după asistență medicală.

Numărul cazurilor înregistrate este în scădere de la an la an, în 2020 au fost înregistrate 56 de cazuri, iar în 2019 – 211 cazuri.

Potrivit reprezentanților de la ANSP, semnul cel mai evident și frecvent al bolii Lyme este „eritemul migrator”, o leziune cutanată ce apare la 60-80%  persoane agresate de căpușe. Acesta se manifestă inițial ca o pată de culoare roșie care se extinde. Pe măsură ce crește, pata poate rămâne de culoare roșie sau mai palidă în centru, cu cercuri roșii concentrice, alternând cu cercuri de piele sănătoasă.

Adesea, eritemul migrator este însoțit de alte manifestări acute ce apar la 3-32 de zile de la înțepătura căpușei: astenie, febră, cefalee, dureri ale articulațiilor, dureri musculare – semne clinice de boală, ce necesită adresare urgentă la medic.

Totodată, specialiștii au venit cu recomandări pentru populație pentru a reduce expunerea la mușcătura de căpușă:

  • Folosiţi un produs repelent (indicat pentru îndepărtarea căpușelor).
  • Acoperiţi-vă braţele şi picioarele, purtând îm­brăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, ghete şi trageţi şosetele peste pantaloni.
  • Folosiţi haine şi pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta uşor căpuşele.
  • Mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să vă atingeți  de plantele din jur.
  • Inspectați periodic tegumentele pentru a depista și îndepărta cât mai rapid căpușele.

Totodată, la întoarcere din natură este necesară verificarea hainelor și lingeriei de corp la prezența căpușelor; inspectarea minuțioasă a corpului în fața oglinzii, la copii – îndeosebi a regiunilor cu piele fină (sub braț, regiunea inghinală, genunchi, abdomen, gât şi cap);pieptănarea minuțioasă a părului cu un pieptene des și inspectarea animalelor de companie.

Mai mult specialiștii vin cu recomandări pentru îndepărtarea căpuşei:

      • Spălați-vă bine pe mâni cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit,  tinctură de iod 3-5% sau alcool etilic 70%.
      • Cu pensetă se apucă căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele.
      • Locul mușcăturii se spală cu apă curată cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod 3-5% sau alcool etilic 70%.