Mulți dintre noi adoră odihna în sânul naturii, iar perioada estivală este momentul în care tot mai multe persoane doresc să se relaxeze în spațiile verzi. Însă atunci când se planifică odihna în sânul naturii mulți nici nu bănuiesc despre pericolul care se ascunde în covorul moale și verde al ierbii. Noutăți de la Alfa Diagnostica – acest pericol se numește borelioza sau „boala Lyme”. Această boală este cauzată de borelii care sunt transmise omului prin mușcătura de căpușă în perioada mai – septembrie.

Simptome

Boala debutează la 2 săptămâni după mușcătura căpușei. Astfel, în locul unde a pătruns borelia în organismul uman apare o pată roșie (eritem) aceasta este însoțită  însoțită și de un discomfort. După răspândirea boreliei în organism pot fi afectate articulațiile, inima, sistemul nervos. Acestă boală este însoțită de astenie generală, cefalee, frisoane, dureri în corp (articulații).

Recomandări

Mai întâi de toate, la întoarcerea de la plimbarea din pădure tot timpul verificați-vă tegumentele. În cazul în care ați descopierit căpușa, prelucrați pielea cu un antiseptic, apucați-o cu o pensetă sau cu o ață cât mai vertical posibil și scoteți-o cu atenție. Străduiți-vă să nu striviți căpușa. Dacă căpușa a reușit deja  să pătrundă destul de adânc, adresați-vă la instituțiile medicale.

Dacă  medicul suspectă boala Lyme, atunci el neapărat vă va indica testele de laborator necesare. Acestea le veți putea efectua cu ușurință în laboratorul medical Alfa Diagnostica.

În conzcluzie

Înainte de a pleca la un picnic în aer liber încercați să vă protejați pielea de o posibilă mușcătură de căpușă. Nu uitați de repelentele împotriva căpușelor. În cele din urmă și o doză de precauție vă va ridicăa șansele să vă protjați de o eventulă mușcătură de căpușă.

Mai multă informație despre testele diagnostice aflați accesând site-ul oficial Alfa Diagnostica. 

P