Tot mai des auzim această îmbinare de cuvinte – atac de panică. Dar o bună parte din oameni nu prea știu ce este un atac de panică, și chiar dacă au experimentat acest lucru, nu și-au dat seama ce s-a întâmplat și, mai ales, că există tehici care vin în ajutor pentru moment, în gestionarea acestor stări destul de neplăcute.

Haideți să vedem pentru început: ce este un atac de panică? Este o stare psihologică ce se manifestă prin creșterea bruscă a sentimentului de frică și anxietate. Un atac de panică poate surveni oricând, oriunde, și i se poate întâmpla oricui. Timp de 5 – 30 minute, cât poate dura un atac de panică, persoana simte o stare asemănătoare atacului de cord.

Care sunt simptomele mai exacte ce definesc un atac de panică? Ca urmare a perceperii unui pericol, real sau imaginar, nivelul de adrenalină din sânge crește brusc, aducând cu sine bătăi de inimă puternice și dese, vertij, stare de leșin și senzația că vei cădea sau chiar vei muri. Chiar dacă pericolele sunt doar în capul tău, și nu au nimic comun cu realitatea, imaginația le conturează ca fiind reale și ajungi să trăiești stările foarte neplăcute, atât psihic cât și fizic.

Ca să fie mai clar, uite un exemplu: o persoană care călătorește avionul și care resimte o frică de la acest tip de călătorie, la un moment dat, dacă în timpul zborului apar zone de turbulență, va percepe acest lucru drept prăbușirea avionului. Foarte des nici nu este nevoie să aibă loc turbulențe în zbor căci, sub imboldul fricii pe care îl dă nesiguranța situației, persoana va trece printr-un atac de panică.

Ce poți să faci când simți că ai un atac de panică?

Primul lucru este să conștientizezi că îl ai. Poate părea simplu, dar când încerci să-ți aduni gândurile care fug de la un pericol la altul, devine destul de dificil. Mulți spun că dacă îți repeți întruna: E doar un atac de panică ce va trece, poți reuși să te aduni și să poți gestiona situația cu forțe proprii. Pentru că momentul – cheie în care înțelegi că acest lucru este trecător, te ajută mult și sporește sentimentul de siguranță.

Închide ochii și stai așa un răstimp. Uneori, atacul de panică poate fi generat de emoții care te inundă. Dacă închizi ochii, vei bloca stimulii ce îți cauzează atacul de panică și, astfel, te vei putea concentra pe starea ta interioară.

Fă exerciții de respirație. Inspiră pe nas cât de adânc, încet și cât de ușor poți. Expiră la fel de ușor și încet pe gură. Unele persoane spun că dacă numeri până la cinci la fiece inspirație sau expirație, acest lucru contribuie mult la calmare. Alții recomandă să respiri ținând la gură o pungă de plastic.

Concentrează-te pe un obiect. Alege-ți un obiect oarecare și descrie-i în gând forma, culoarea, calitățile și funcțiile pe care le are. Astfel, vei distrage creierul de la procesarea fricilor tale și panica, încet, va dispărea.

În prezent, nu se cunosc cauzele precise ale atacurilor de panică. Specialiștii au ajuns la concluzia că această tulburare psihologică poate avea caracter genetic, adică poți moșteni de la părinți înclinația spre anxietate, stări depresive și atacuri de panică.

Dacă, totuși, experimentezi acest stări des, e cazul să te adresezi unui psihoterapeut. De regulă, sunt necesare ședințele de psihoterapie care ar trebui să studieze șabloanele acestora și să stabilească metodele psihologice prin care persoana afectată poate scăpa de aceste stări. Foarte rar este necesar și un tratament medicamentos, deseori fiind însă suficiente ședințele de lucru cu psihoterapeutul.

Distribuie articolul: