Christina Koch este astronauta americană care în decembrie 2019 a stabilit un nou record: cea mai lungă perioadă petrecută de o femeie în spațiu. Aceasta a revenit joi pe Terra și anume în Kazahstan, după ce a petrecut 328 de zile pe Stația Spațială Internațională, notează mediafax.ro, cu referire la washingtonpost.com. 

Astronauta și colegii săi Luca Parmitano, de la Agentia Spațială Europeans, și Aleksandr Skvortsov, de la agentia rusă (Roscosmos) au ajuns pe Terra cu o capsulă Soyuz, care a aterizat în stepa din Kazahstan la ora 09.12 GMT.

Foto: NASA

În decembrie 2019, Christina Koch a stabilit un nou record pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu de o femeie. Koch, în varsta de 41 de ani, a sosit pe ISS (Stația Spațială Internațională) pe 14 martie 2019.

Foto: NASA

Anterior, recordul în domeniu i-a aparținut tot unei astronaute a NASA, Peggy Whitson, care a petrecut 289 de zile la bordul ISS, în anii 2016 – 2017, potrivit Agenției spațiale americane. Recordul absolut pentru cea mai lungă perioadă petrecuta în spațiu l-a stabilit rusul Valeri Poliakov, cu 437 de zile, în timp ce Scott Kelly a stabilit recordul similar pentru un astronaut al NASA, 340 de zile. Koch a vorbit pentru NBC, marți, despre dorința sa „de a inspira următoarele generații de exploratori”.

Christina Koch a marcat istoria NASA și prin faptul că, în octombrie 2019, a participat la prima misiune în afara Statiei Spațiale Internaționale (ISS) care a fost efectuată doar de astronaute, alături de colega sa Jessica Meir.

Foto: Flickr

Prima femeie care a ajuns în spațiu a fost cosmonauta sovietică Valentina Tereșkova. Misiunea sa din 1963 este și singura solo efectuată de o femeie.

Sputnik News

Sally Ride a fost prima femeie americană care a calătorit în spațiu, la bordul navei spațiale Challenger, 1983.

Foto: Youtube

Un an mai târziu, astronauta sovietică Svetlana Savitskaia devenea prima femeie care a participat la o ieșire în afara stației spațiale (Salyut 7).

Foto: Twitter

Sursa:

Distribuie articolul: