Dacă și tu ai crezut că sezonul de toamnă începe pe 1 septembrie, odată cu începutul lunii, se pare că greșești – cel puțin din punct de vedere… natural. Astronomic însă, echinocțiul de toamnă, sau ziua de 23 septembrie, care are loc astăzi, dă startul acestui anotimp. Prin ce se remarcă oare?

Sezonul de toamnă începe luni, 23 septembrie. Astăzi are loc echinocțiul de toamnă al anului 2019. Din acest moment, ziua se scurtează, iar noapte devine din ce în ce mai lungă. Descreșterea zilei se va produce până pe 22 decembrie, când se va produce solstițiul de iarnă, notează Playtech.ro.

La nivel astronomic, sezonul de toamnă este corelat cu echinocțiul de toamnă. În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinocţiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din România.

La nivel global, această zi este una foarte specială. Când începe sezonul de toamnă, soarele se află în dreptul ecuatorului ceresc. Asta înseamnă că răsare în est și apune în vest, exact în dreptul punctelor cardinale. Ca urmare, durata zilei și a nopții vor fi egale, indiferent unde te afli pe glob. Singurele excepții sunt în regiunile polare. În zona Polului Nord, începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele se ivește de deasupra orizontului, timp de şase luni, până la momentul echinocţiului de primăvară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 23 septembrie marchează începutul sezonului de toamnă. La latitudinile României, în aceste zile, soarele va culmina la amiază, la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont.

Distribuie articolul: