Ziua internațională a berii este o sărbătoare în prima vineri a fiecărui august, fondată în 2007 în Santa Cruz, California, de Jesse Avshalomov. De la începuturile sale, Ziua Internațională a Berii a crescut de la un mic eveniment localizat în vestul Statelor Unite într-o sărbătoare la nivel mondial care acoperă 207 orașe, 80 de țări și 6 continente.

Mai exact, Ziua Internațională a Berii are trei scopuri declarate:

  1. Pentru a ne aduna cu prietenii și a savura gustul berii.
  2. Pentru a-i sărbători pe cei responsabili cu fabricarea și servirea berii.
  3. Să unim lumea sub steagul berii, sărbătorind berile tuturor națiunilor împreună într-o singură zi.

După apă și ceai, berea este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Aroma sa incomparabilă și-a făcut loc pe piața artizanală cu tot felul de amestecuri de fructe și condimente. Prin urmare, astăzi vă spunem fapte curioase despre acest elixir răcoritor.

De unde venea berea
Potrivit Centrului UNAM-Boston pentru Studii Mexicane, primele dovezi datează de mai bine de 13.000 de ani, o peșteră din Israel, lângă ceea ce este acum Haifa, unde au găsit găuri care conțineau semințe care au fost deformate prin fermentare; aceasta a fost prima dovadă că semințele au fost folosite pentru a crea băuturi alcoolice.

Berea a ajuns în țara noastră în 1542, când Alfonso Herrara, unul dintre emisarii lui Hernán Cortés, a cerut un permis de la împăratul Carlos al V-lea pentru a deschide o unitate unde să producă bere.

Locul ar fi la poalele vulcanilor Popocatépetl și Iztaccíhuatl, în Hacienda El Portal, care este în prezent Amecameca, în statul Mexic. Aceasta a fost prima fabrică de bere mexicană, deși a durat doar patru sau cinci ani, deoarece berea era foarte scumpă și producția era minimă. Din acest motiv, a început să fie exportat, nu pentru consumul popular, deoarece era scump să bea doar cei bogați.

Tipuri de bere
Berile sunt împărțite în trei familii, în funcție de fermentație.

Lager: aceasta bere se caracterizeaza pentru ca fermentatia sa este scazuta, intre 4 si 12 grade. Se folosește o drojdie care fermentează la temperatură scăzută și perioada de maturare a acesteia este mai lungă, de la trei până la patru săptămâni cel puțin și până la șase luni; Savoarea și nivelul alcoolului vor depinde de acest proces.

Ale: berile de acest tip se caracterizează prin fermentarea între 18 și 24 de grade și sunt de obicei numite „fermentare înaltă” deoarece drojdia tinde să crească datorită acțiunii CO2 și a temperaturii. Există toate felurile și stilurile, deschise, întunecate, amar, cu conținut ridicat sau scăzut de alcool.

Grâu: acest tip se face cu o fermentație înaltă, sunt spumoase și deși iese în evidență aroma de boabe, există diferite preparate care includ ierburi și fructe care dau fiecăruia o aromă aparte și personală.

Unde trebuie servită berea?
Potrivit Camerei Naționale a Industriei Berării și a Maltei, berea ar trebui să fie băută într-un pahar sau într-un pahar, deoarece „sticlăria ajută la stimularea simțurilor, în special a mirosului, care este responsabil pentru a putea percepe 95% din aromele unei beri în interiorul nostru. Papilele gustative”.

Cum servești o bere?
Totul va depinde de tipul de bere, dar sunt două detalii care sunt de maximă importanță: înclinarea paharului și a berii, temperatura și cantitatea de spumă care se generează.

 

De exemplu, cei din familia lagerului, potrivit Camerei, nu pot depăși 6 grade Celsius și nici nu pot fi sub 4 grade. La servire trebuie asezat la un unghi de 45 de grade si odata ce este plin pe trei sferturi, trebuie indreptat si ai grija ca spuma sa ajunga la 3 cm.

In cazul Ale, temperatura trebuie sa fie intre 6 si 8 grade Celsius.

În cazul berilor de grâu, acestea trebuie servite la o temperatură între 3 și 5 grade și la un unghi de 45 de grade, având grijă de viteza cu care se servește deoarece trebuie să existe cel puțin 1 până la 2 cm de bere în sticla pentru ca la final sa amesteci restul si sedimentul acestuia.

Cea mai scumpă și cea mai ieftină bere
Potrivit portalului financiar Expensivity și raportului său 2021 World Beer Index, Qatar are cea mai scumpă bere din lume, cu o medie de 11,26 USD pentru o sticlă de 330 ml; în timp ce cel mai ieftin se găsește în Africa de Sud, cu o medie de 1,68 USD pe sticlă.

Care țară din Latam consumă cea mai mare bere?
Același indice indică faptul că Panama este țara Latam care consumă cea mai mare bere, cu 373 de sticle de 330 de mililitri consumate de oameni pe an; urmate de Statele Unite, cu 282 și Brazilia cu 277. Mexic este pe locul șapte.

Cinci litri de apă pentru unul de bere
Potrivit unui studiu al Colegio de la Frontera Norte, „pentru a produce un litru de bere, sunt necesari 5 litri de apă ca medie internațională. Acest indicator nu include amprenta de apă pentru obținerea produsului final, adică apa necesară cultivării orzului și hameiului”.