Există o legendă a „frumuseții” care spune că dacă folosim mereu același șampon, părul nostru ajunge să se obișnuiască cu el și, prin urmare, ajunge să își piardă din eficacitate. Îi găsim chiar și pe cei care îndrăznesc să dea un anumit termen limită și vorbesc despre necesitatea schimbării produsului o dată la trei luni. Și este că, în materie cosmetică găsim nenumărate mituri pe care, din fericire, știința reușește să le nege.

Realitatea este că nu există dovezi științifice care să arate că părul nostru se obișnuiește cu un produs folosindu-l mai mult timp. Pentru început, pentru că părul nu este un organism viu, deci nu poate fi făcut „imun”, ca să spunem așa. De altfel, dacă folosim un șampon potrivit nevoilor noastre, probabil că se va întâmpla invers: îi vom observa beneficiile și îmbunătățirea fibrei noastre capilare în timp.

Desigur, conform Institutului Medical Dermatologic (IMD), „trebuie să fim conștienți de faptul că nevoile părului nostru nu sunt aceleași pentru perioade lungi de timp. Există multipli factori care influențează sănătatea părului nostru (dieta, stres, modificări hormonale, vârstă), așa că produsele pe care să le folosim în orice moment pot varia.”


În plus, ei mai subliniază că trebuie să ținem cont de faptul că există și alți agenți externi, precum vremea, care vor face necesară adaptarea rutinei noastre de spălare:

„vara vom avea nevoie de produse mai hrănitoare, care împiedică părul de uscarea la soare, și care, în același timp, îl protejează de clor sau sare, în timp ce iarna vom avea nevoie de produse care să ofere mai multă textură părului, care este întotdeauna mai îngreunat de umiditate și frig”.


La fel, intră în joc și percepția noastră, care este întotdeauna subiectivă. Adică, este probabil ca rezultatele șamponului să nu îți atragă atenția la fel de mult ca la început și tu ești cel care te-a obișnuit și nu părul tău. Pe de altă parte, dacă încercați să îmbunătățiți o problemă specifică (cum ar fi lipsa de hidratare), efectul produsului poate să nu fie atât de izbitor, deoarece această situație a fost deja rezolvată și rezultatele nu sunt la fel de vizibile.

Desigur, trebuie să vă avertizăm că există produse de finisare (fixare, balsam…) care lasă pe păr reziduuri care nu se îndepărtează ușor cu un șampon fără sulfați. Prin urmare, din când în când, ar fi necesar să se efectueze o curățare mai profundă.

Distribuie articolul: