Associated Press a relatat despre reclamele plasate pe o rețea de socializare de către Ilan Șor. Conform articolului publicat pe site-ul publicației,  Facebook a permis unui oligarh moldovean exilat, care are legături cu Kremlinul, să difuzeze reclame care îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului pro-occidental, chiar dacă el și partidul său politic se aflau pe listele de sancțiuni ale SUA.

Căutând să exploateze furia provocată de inflație și de creșterea prețurilor la combustibil, postările plătite ale partidului politic al lui Șor au vizat guvernul președintelui pro-occidental Maia Sandu, care la începutul acestei săptămâni a detaliat ceea ce a spus că a fost un complot rusesc pentru a-i răsturna guvernul cu ajutorul unor sabotori externi.

„Încercările de destabilizare sunt o realitate și pentru instituțiile noastre reprezintă o adevărată provocare”, a declarat Maia Sandu joi, în timpul ce noul guvern, condus de premierul pro-occidental Dorin Recean, și-a depus jurământul.

Anunțurile dezvăluie modul în care Rusia și aliații săi au exploatat lacunele platformelor de socializare – precum Facebook, multe dintre ele operate de companii americane – pentru a răspândi propagandă și dezinformare care utilizează ca armă insecuritatea economică și socială în încercarea de a submina guvernele din Europa de Est.

Anunțurile lui Șor au contribuit la alimentarea protestelor furioase împotriva guvernului și par să aibă ca scop destabilizarea Moldovei și revenirea acesteia în sfera de influență a Rusiei, potrivit lui Dorin Frăsîneanu, consilier în materie de politică externă al fostului premier moldovean Natalia Gavrilița.

„Chiar dacă se află pe lista de sancțiuni a SUA, încă mai văd reclame sponsorizate pe Facebook”, a declarat Frăsîneanu. Acesta a menționat că guvernul moldovean a încercat să contacteze rețeaua de socializare Facebook, dar fără succes. „Am vorbit cu Facebook, dar este foarte greu pentru că nu există o persoană anume, niciun contact”.

Conform normelor juridice, companiilor americane li se interzice să efectueze tranzacții cu persoanele sau grupele de pe lista de sancțiuni.

Într-o declarație pentru The Associated Press, Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a declarat că a eliminat postările imediat ce le-a găsit.

„ Atunci când Ilan Șor și Partidul său au fost adăugați pe lista de sancțiuni a SUA, am luat măsuri cu privire la conturile lor oficiale”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. „ Când am identificat noi conturi asociate, am luat măsuri și asupra acestora. Respectăm legile privind sancțiunile din SUA și vom continua să lucrăm pentru a detecta și a aplica măsuri împotriva conturilor false și a paginilor care încalcă politicile noastre.”

Postările au fost identificate de cercetătorii de la Reset, o organizație non-profit cu sediul la Londra care cercetează impactul social media asupra democrației. Felix Kartte, consilier senior la Reset, a declarat că răspunsul Meta la dezinformarea și propaganda din Moldova ar putea avea implicații majore pentru securitatea europeană.

„Platformele lor continuă să fie înarmate de Kremlin și de serviciile secrete rusești, iar din cauza inacțiunii companiei, SUA și Europa riscă să piardă un aliat important în regiune”, a declarat Kartte, care se află la Berlin.

Nouă postări plătite diferite ale Partidului Șor au rulat pe Facebook după ce SUA au impus sancțiuni. Cele mai multe au fost eliminate în decurs de o săptămână de la anunțarea sancțiunilor, totuși unele mai puteau fi văzute de utilizatori.

Postările lui Șor și ale partidul său au fost văzute de milioane de ori înainte de a fi în cele din urmă eliminate. O postare, care a fost difuzată pe Facebook timp de doar două zile – 29-30 octombrie – a fost văzut de peste un milion de ori în Moldova. În postarea, oligarhul acuză guvernul PAS de corupție. A cheltuit mai puțin de 100 de dolari pentru ca postarea dată să fie sponsorizată.

În prezent, Ilan Șor trăiește în exil în Israel și a fost inclus în octombrie pe o listă de sancțiuni a Departamentului Trezoreriei SUA ca lucrând pentru interese rusești.

SUA afirmă că Șor a lucrat cu oligarhi corupți și entități cu sediul la Moscova pentru a crea tulburări politice în Moldova și pentru a submina încercarea țării de a adera la UE. Pe lista de sancțiuni figurează, de asemenea, Partidul Șor și soția lui Șor.. De asemenea, Marea Britanie l-a adăugat pe Șor pe o listă de sancțiuni în decembrie anul trecut.

Distribuie articolul: