Când aspectul tenului te îngrijorează, uită-te în… frigider. Cheia pielii sănătoase, radioase, este în intenstine, declară Whitney Bowe, dermatolog cunoscut în branșa îngrijirii pielii grație abordării integrate în materie de frumusețe și conexiunii între intestine și microbiomii pielii (ecosistemele bacteriilor vii).

„Pacienții care se confruntă cu acnee, rozacee, eczemă sau îmbătrânire prematură pot beneficia de un plan de trei săptămâni, care presupune o dietă, un stil de viață și obiceiuri de îngrijire a pielii, menit să reseteze flora intestinală și să îmbunătățească aspectul pielii,” explică Dr. Bowe. Comandă pe Amazon cartea „The Beauty of Dirty Skin” scrisă de Bowe, pentru rețete sănătoase, idei de exerciții fizice, ponturi de îngrijire și altele.

Evită alimentele procesate

Acestea încetinesc digestia, susține Dr. Bowe, iar o consecință a stagnării acestora determină o supra-dezvoltare a bacteriilor nesănătoase, ce poate conduce la afecțiunea numită intestin permeabil.” Aceasta din urmă permite bacteriilor cu potențial inflamator să intre în sistemul sanguin, provocând inflamații generalizate la nivelul pielii, ceea ce poate lua orice formă, de la acnee și până la eczeme, ba chiar și riduri.

Consumă hrană fermentată

Aportul de probiotice (adică bacterii prietenoase, benefice) din alimente fermentate, precum varza murată, kimchi, kombucha, poate menține integritatea peretelui intestinal. Acestea îndeplinesc și rolul de antibiotice naturale, echilibrează Ph-ul corpului și țin în frâu inflamațiile, toate acestea fiind condiții esențiale pentru o piele cu adevărat strălucitoare, arată Dr. Bowe.

Fii selectivă cu lactatele

Laptele, în special degresat, poate declanșa inflamații la nivelul pielii (precum acnee și roșeață) din cauza proteinelor specifice – cazeină și zer, spune Dr. Bowe, care recomandă laptele de migdale sau de cocos în locul celui de vacă. Iaurtul și unele tipuri de brânză, pe de altă parte, sunt fermentate, ceea ce poate ajuta la anularea efectelor negative ale laptelui, adaugă Bowe.

Transpiră

Exercițiile fizice pot amâna instalarea semnelor de îmbătrânire cutanată, datorită creșterii mitocondriilor benefice (structuri interne ale celulelor noastre, care creează energie pentru a le menține în stare funcțională). Mișcarea stimulează și circulația sanguină, care, în timp, afectează pozitiv rețeaua vasculară ce susține pielea, rezultând un aspect sănătos al acesteia.

Fă-ți somnul de frumusețe

Fără cel puțin șapte ore de somn, vei experimenta o întrerupere a ritmului circadian natural al corpului, arată Dr. Bowe. Acest lucru va pune în alertă hormonii foamei (grelina și leptina), făcându-te să poftești la alimente procesate și carbohidrați, pe care te tot chinui să-i eviți. Totodată, poate crește nivelul hormonului de stres (cortizolul), responsabil pentru scăderea producției de colagen și îmbătrânirea prematură a pielii.

Curăță pielea delicat

„Lasă deoparte săpunurile dure, scrub-urile agresive și lufa – adică tot ce face ca pielea să „scârțâie” de curată ce este,” spune Bowe. Acestea compromit bariera pielii și au un impact negativ asupra microbiomului, conducând la afecțiuni ale pielii precum rozaceea sau acneea. Folosește un produs delicat de curățare și limitează exfolierea la una-două ori pe săptămână.

Evită căldura

Specialiștii spun că excesul de căldură (de exemplu, un duș fierbinte sau sauna) pot distruge microbii buni. Căldura poate usca în exces pielea, creându-se astfel și un mediul propice pentru anumit bacterii rele, remarcă Bowe. Folosește mereu un produs de hidratare după curățare, și evită măștile cu efect de încălzire dacă tenul tău este predispus la uscare.

Aplică un prebiotic/probiotic local

Ambele sunt benefice pentru pielea ta, dar au funcții diferite. Prebioticele susțin sănătatea microbiomului furnizându-i „hrană”. Probioticele ajută la echilibrarea Ph-ului la suprafața pielii (ceea ce menține sub control bacteriile rele) și pot stimula producția naturală de ceramide (lipidele care previn deshidratarea), explică Dr. Bowe.

Distribuie articolul: