Asistenții medicali din instituțiile de învățământ general și profesional tehnic vor urma un program de formare profesională continuă în regimul online privind măsurile de prevenire a infecției virusului COVID-19 în instituțiile de învățământ. Despre asta a anunțat ministrul Educației, Igor Șarov, în cadrul unei ședințe online, scrie AGORA.md.

Totodată, va avea loc și instruirea elevilor și a cadrelor didactice.

„Prin formarea continuă a asistenților medicali și instruirea elevilor și cadrelor didactice ne propune să consolidăm bazele educației pentru sănătate pornind de la exemplul propriu. Totodată, monitorizarea zilnică a stării de sănătate a angajaților, elevilor și respectării regimului/cerințelor sanitaro-igienice stabilite pentru instituțiile de învățământ  este primordială, iar rolul asistentului medical este determinant în acest proces”, a afirmat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

În context, secretara de stat în domeniul Educației, Natalia Grîu a subliniat importanța elaborării unui Ghid informativ pentru elevi și părinți privind măsurile de prevenire a infecției virusului  COVID-19, regulile care trebuie să fie respectate de către aceștia odată cu revenirea lor în sălile de clasă și programul școlar în noul an de studii reieșind din modelul selectat de fiecare instituție de învățământ în parte.

Instruirea asistenților medicali din instituțiile de învățământ va fi realizată online de către formatorii Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”.

AGORA precizează că secretara de stat al Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Natalia Grâu, în cadrul audierilor la Comisia parlamentară de profil a anunțat că peste jumătate din școlile din țară sunt pregătite să organizeze procesul de studii de la 1 septembrie în regim obișnuit, cu respectarea normelor sanitare. Printre aceste norme se regăsesc: aflarea unui singur copil în bancă și menținerea unui spațiu de 1,5 metri între bănci.

Anterior, Ministerul Educației a elaborat un ghid cu posibilele recomandări pentru instituțiile de învățământ din țară. Cuvintele cheie au fost distanța socială la orice pas, iar  copii ar putea fi instruiți cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19.

Precizăm că Ministerul Educației a propus șapte modele pentru reluarea învățământului școlar din luna septembrie. În urma discuțiilor la nivel local, între directorii instituțiilor de învățământ, profesori, părinți și elevi, fiecare instituției își va alege și adapta propriu model de activitate.

Procesul de învățământ în Republica Moldova a fost sistat începând cu 11 martie. La scurt timp, s-a decis continuarea studiilor la distanță.

Sursa: AGORA.md

Distribuie articolul: