Serviciul social de asistență personală este suspendat până când vor fi găsite fondurile necesare pentru operațiunile sale.

Acest lucru este confirmat de un ordin semnat pe 28 februarie de către șeful adjunct al Direcției Generale de Asistență Medicală și Socială a municipiului Chișinău, Marina Buga, care a fost transmis redacției noastre. Vladimir Bolocan, șeful direcției, ne-a informat că nu au fost identificate alte surse de finanțare, deoarece autoritățile centrale nu au alocat resurse în acest scop, scrie Jurnal.md.

În documentul semnat pe 28 februarie se arată că „este încetată prestarea serviciului social „asistență personală” pentru beneficiarii, ale căror termene de admitere în serviciu a expirat, cu înștiințarea în scris a acestora”. Un alt punct prevede suspendarea serviciului „până la identificarea mijloacelor financiare necesare pentru asigurarea funcționalității”. Ordinul a fost semnat de șeful adjunct al Direcției asistență medicală și socială, Marina Buga.

Șeful direcției, Vladimir Bolocan, afirmă că nu au existat alte pârghii, de vreme ce, autoritățile centrale nu au alocat resurse în acest sens. Acum, soluția e să se găsească finanțare din partea statului pentru acești asistenți personali.

„Sunt două întrebări foarte simple. Unu: de ce persoanele cu nevoi speciale nu sunt tratate la fel cum persoanele cu nevoi speciale din alte raioane și doi: de ce pentru asistenții personali din alte raioane s-a găsit finanțare, dar pentru cei din municipiul Chișinău nu s-a găsit finanțare. În momentul în care Guvernul decide fie să aloce bani sau fie să ia sub tutelă asistenții personali din Chișinău, noi reînnoim toate contractele în cazul în care ne alocă finanțare, iar în cazul în care ei consideră că pot lua sub tutela lor, noi le transmitem toate datele, toate informațiile”, spune șeful Direcției asistență medicală și socială, municipiul Chișinău.

Problema asistenților personali a apărut în luna ianuarie. Atunci, șeful Direcției asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, a semnat un ordin privind concedierea asistenților personali care sunt la pensie, iar restul din totalul celor 2 mii 100 de asistenți personali să fie plătiți doar pentru jumătate de normă.

Municipalitatea argumenta atunci că nu are suficienți bani pentru aceste servicii sociale. Luni, în ședința Primăriei, șeful Direcției asistență medicală și socială a anunțat că în această săptămână, subiectul va fi examinat la Parlament.

Anterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale cerea conducerii Chișinăului să identifice fonduri pentru a achita salariile asistenților personali. Potrivit ministerului de resort, numărul asistenților personali din Chișinău nu este atât de mare încât salarizarea lor să reprezinte o povară pentru bugetul municipal.