Joi,  20 aprilie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Așa erau timpurile, de Viorel Mardare (Posmotrel), apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Emilian Galaicu-Păun.

Preț promoțional în ziua lansării.

Sesiune de autografe.

La eveniment vor participa: Nata Albot, Dumitru Alaiba, Andrei Cibotaru, Viorica Meșină.

Moderatorul evenimentului este Emilian Galaicu-Păun.


„Viorel Mardare scria rar. Scria încet, măsurat. Avea simțul cuvintelor. Pregătea orice text ca pe o întâlnire – îI pieptăna cu gramatica (era pedant, mai ales Ia punctuație!) și îl parfuma cu ironie. Scrierile lui sunt o cronică vibrantă a primelor două decenii ale mileniului nostru, o frescă reprezentând vicii și virtuți, o satiră cu suflet, o iubire albastră «cu svarca varită din armatură pe tabla» vieții noastre. Viorel Mardare este o combinație uimitoare: pe de o parte, tranșant, fără compromisuri, iar pe de altă parte, plin de culori vii și optimism. Taie în carne vie și tămăduiește în același timp. Ca vinul bun, el trebuie gustat cu capul limpede, cu sorbituri mici, savurând aroma fiecărei figuri de stil, originalitatea fiecărei observații, sensul fiecărui semn de punctuație.” (Marcel Spătaru)


„Am învățat că toate lucrurile trebuie făcute aici și acum, că nu ai dreptul să amâni nimic, că nu ai dreptul să spui „lasă că voi face la anul”. Acest „la anul” s-ar putea să nu vină niciodată. Și nu-i vorba doar de proiecte mari, grandioase, planuri de viitor, e vorba de chestii micuțe, să spui cuiva te iubesc, să spui mulțumesc. Mulțumescul spus la timpul potrivit este una dintre lecțiile pe care le-am învățat de la această boală” (Viorel Mardare)


Viorel Mardare, scurtă biografie

Viorel MARDARE (7 octombrie 1981 – 9 martie 2019) – cineast și regizor moldovean. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicærii din cadrul Universitæții de Stat din Republica Moldova în 2004 și Academia de Muzicæ, Teatru și Arte Plastice din Chișinæu, specializarea Regie Film, în anul 2008. A devenit cunoscut atât în țaræ, cât și în stræinætate datoritæ unor clipuri de promovare a Republicii Moldova, cum ar fi „Go on. Fruits from Moldova” ori „#BeOurGuest”, prin care a adus un plus de originalitate în arta filmului publicistic. În anii 2012-2013 a fost coprezentator al emisiunii „Ministerul Adeværului” la Jurnal TV. S-a manifestat, de asemenea, ca autor de editoriale, cronici de presæ și pamflete, majoritatea lor postate pe blogul lui personal ori pe pagina sa de Facebook, în care a luat în derâdere societatea din Republica Moldova cu tarele și falsele ei valori.

Nata ALBOT este jurnalistă, producătoare TV, organizatoare de festivaluri. Este stabilită în Canada. În 2015 a publicat cartea Moldova din bucătăria mamei mele.

Dumitru ALAIBA este viceprim ministru, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Andrei CIBOTARU este somilier și autorul blogului finewine.md

Viorica MEȘINĂ este regizoare și producătoare.

Emilian GALAICU-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.

Așa erau timpurile, de Viorel Mardare (Posmotrel)Antologie și note de Dorin Onofrei (Rotonda). Broșată, 208 pag. Preț: 39 RON/169 MDL

 

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe cartier.ro sau cartier.md.

În Rotonda au mai apărut:

Alt continent (roman), de Ghenadie Postolache

Canon (roman), de Ghenadie Postolache

Casa mai multor primăveri (roman), de Alexandru Bordian

Perfect nemulțumită (proză scurtă), de Irina Brumă

Jurnal precar, de Tamara Cărăuș

Caulas (roman), de Gelu Diaconu

Singurătățile unei femei frumoase (proză scurtă), de Adrian Marcu

Hotel California (proza scurtă), de Constantin Cheianu

Dependența (roman), de Constantin Cheianu

Era lumină, era vânt (proză scurtă), de Mariana Codruț

Ard pădurile (roman), de Paula Erizanu

Margareta noastră (roman), de Dumitru Crudu

Idei și fantasme. Lecturi în hialin (eseu), de Adrian Ciubotaru

Realitatea ca hologramă (eseu), de Nina Corcinschi

Narațiuni ale erosului (eseu), de Nina Corcinschi

Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la “Cuvîntul”, de Laszlo Alexandru

Fete pierdute (eseu), de Alexandru Cistelecan

China mea din viață și din cărți (eseu), de Tatiana Ciocoi

Cel care așteaptă (eseu), de Arthur Suciu