La distanță de 136 de ani de la invenția primului vehicul cu motor alimentat cu benzină, automobilele au devenit parte din cotidian. Pentru unii mașina este un lux, iar pentru alții o necesitate, însă fiecare își imaginează într-un fel anume mașina visurilor. Iată ce au dezvăluit moldovenii, pentru AGORA, despre prima lor bijuterie pe roți, despre cel mai potrivit automobil pentru drumurile din țară și cum ar fi automobilul viitorului.

În timp, modelele de automobile au devenit tot mai performate, rapide, confortabile și, de ce nu, și frumoase. Cele mai mari companii de producție se întrec ca să fie pe placul cumpărătorului.

Mașina visurilor

Totuși, oamenii își aleg mijlocul de deplasare inclusiv în funcție de bănuții din portofel. AGORA le-a stârnit imaginația trecătorilor și i-a întrebat pe oameni ce mașină și-ar lua dacă ar avea suficienți bani. Unii au avut preferințe îndrăznețe, alții s-au redus la modele de mașini potrivite pentru drumurile din țară.

„În primul rând mi-aș lua o mașină mai comodă. Nici nu ne permitem mașini mai luxoase pentru străzile noastre. Probabil vreo Skoda Octavia”, spune un tânăr.

Alți trecători au optat pentru automobile de marca Toyota, Volvo, BMW, Ford Mustang și Mercedes.

„Aș alege Tesla. Este pur electrică. Știu că este foarte luxoasă, foarte super și comodă. În primul rând este ecologică. Asta mi-a venit prima în gând – Tesla”, spune o tânără.

Am întâlnit și un trecător care deja are o mașină a visurilor. Vezi în imaginile video care este aceasta.

Alți trecători au fost mai modești

Un bărbat, de exemplu, conduce un model Dacia Logan și zice că nu are nevoie de altă mașină. Alți trecători au zis că nu-și doresc deloc o mașină.

Mașina trebuie să fie bună. E lucru știut. Dar ce caracteristici anume trebuie să aibă? Opiniile oamenilor s-au divizat. „Un stăpân bun și drumuri bune”, spune un trecător. „Nu atât de mult contează exteriorul mașinii, contează mai mult interiorul – motorul”, crede o tânără. Alți trecători cred că secretul uni mașini bune se ascunde în rezistență.

La fel, și opiniile despre mașina potrivită pentru drumurile R. Moldova sunt diferite. „ Pentru drumurile noastre se potrivește un tanc”, crede un șofer cu experiență. Un alt tânăr spune că toate mașinile sunt potrivite. Iar problema ar fi drumurile ce trebuie reparate.

„Cred că  un Jîguli s-ar potrivi. Sunt foarte rele drumurile, plătim da-s rele”, crede alt șofer.

Iar dacă ar fi să facem o călătorie în timp, în trecut, aflăm care au fost primele mașini pentru șoferii cu experiență.

„Prima și ultima a fost Moskvici. A servit patru ani, apoi am schimbat”, își amintește un bărbat.  „O mașină sovietică a fost și apoi Mercedes. Ține bine, pretenții nu avem”, spune alt domn. „Ford Scorpio. A rezistat, dar cam greu la așa drumuri”, își amintește alt șofer.

Trecătorii și-au imaginat și cum vor fi mașinile în viitor

„Cred că vor fi frumoase, nu ca și cutiile care sunt acum” sau „Cred că aproximativ tot așa. Roțile nu vor dispărea”, își imaginează trecătorii. Alte persoane cred că mașinile în viitor vor funcționa cu energie solară.

La 29 ianuarie se împlinesc 136 de ani de la invenția primului automobil cu motor alimentat cu benzină. Acesta a fost construit de inginerul german Karl Benz în anul 1885 și s-a numit Motorwagen. Mașina costase C 1.000 de dolari pe atunci. Marea performanţă a automobilului era viteza: pe drum drept, atingea 16 km pe oră.

Acum, în R. Moldova sunt înregistrate peste un milion de autovehicule. 369 dintre mașini sunt cu motor electric.