Anastasia Preteca este o mămică din Chișinău care și-a găsit vocația în a crea diverse bijuterii, figurine, în special păpuși, în tehnica papier-mache, dar și combinând diverse stofe și materiale care îi sunt la îndemână. Acest lucru îi aduce multă satisfacție și o face să se simtă împlinită. Cunoaște-i povestea și admiră-i lucrările.

De la croitorie, confecționarea mobilei, la păpuși de autor

Dragostea pentru lucrul manual s-a născut în copilărie, iar în concediul de îngrijire a copiilor a înțeles cât de mare este aceasta.

„Mereu mi-a plăcut lucrul manual și tot timpul liber, încă din copilărie, mi-a plăcut să creez ceva neobișnuit. După liceu am îmbrățișat profesia de croitorie. Apoi, timp de șapte ani am lucrat în domeniul producției de mobilă și deja, stând acasă în concediul de maternitate, am primit profesia de frizer.

Între timp, am început să cos costume de carnaval pentru copii. Apoi am trecut și la rochiile de seară. Și pentru că fetele căutau accesorii pentru ținutele lor, am început să confecționez și accesorii asortate cu rochiile pe care le coseam: gentuțe, centuri, accesorii pentru păr și bijuterii felurite”, povestește meșterița.

„Ideea de a încerca să confecționez păpuși mi-a venit vreo șase ani în urmă, când am aflat de la o colega că în Chișinău se petrec astfel de cursuri la care se poate studia procesul de confecționare a păpușilor din papier-mache. Evident, imediat m-am înscris la acest curs pe care îl oferea Natalia Ostrovscaia, care pentru mine a fost primul, dar nu și ultimul. Cu încetul am început să descopăr pentru mine această lume captivantă a păpușilor, dar și a jucăriilor de pluș”, dezvăluie Anastasia.

Despre procesul în care o păpușă prinde viață

„Fiecare păpușă este individuală. Este nevoie de timp pentru uscare, între etapele de confecționare și, uneori, în acest timp se schimbă concepția și într-un final păpușa ajunge altfel decât era gândită inițial.

Atunci când efectuez o comandă și sânt limitată în timp și concept, mă strădui să mă încadrez. În orice caz în tot acest timp am avut doar o comandă care nu a fost preluată din motiv că nu am înțeles idea clientei. De asemenea iubesc să creez bijuterii din stofă și felurite mărgelușe”, recunoaște femeia.

„Prefer să lucrez cu materiale naturale, dar uneori, când am nevoie de un rezultat anumit pe care nu-l pot atinge fără materiale sintetice, le folosesc și pe ele.

Folosesc diferite materiale nu doar hârtia. Lucrările nu sunt confecționate în tehnica clasică papier-mache ci mai degrabă în mai multe tehnici concomitent. Folosesc materiale pe care le am la îndemână, poate doar pentru fețele păpușilor folosesc o masă specială care îmi permite să fac trăsăturile feței și detaliile mărunte mai precise. În rest, folosesc și hârtie, și țesături, și ață, și felurite chituri și vopsele acrilice, în funcție de rezultatul pe care vreau să-l obțin. Cel mai mult iubesc să lucrez cu stofele de pluș, care sunt foarte plăcute la atingere și se adună tot timpul în niște lucruri nemaipomenite.”, explică artista pentru EA.md.

Până în prezent, Anastasia a confecționat în jur de 40 de păpuși, în afară de căluți și jucării de brad: „Căluții, în general, sunt preferații mei. Am făcut și cusut și din hârtie, dar visez într-o zi să învăț și să cioplesc jucării din lemn. Deja lucrez în această direcție”

 

Fiecare lucrare nouă îmi place cel mai mult și mă bucur nespus când învăț ceva nou, sau când îmi vine în gând vre-o soluție cum sa fac mai bine ceva ce deja am încercat anterior. Uneori particip pe la târguri organizate în Chișinău sau alte localități ale Moldovei, de asemeni unele lucrări au ajuns și peste hotarele țării noastre.

„Soțul mă susține în toate și îmi admiră creațiile, iar copiii, Cristina și David, se implică uneori și meșterim ceva împreună. Aproape un an în urmă am deschis cu susținerea soțului un magazin, unde îmi expun toate lucrările mele și mă stărui să completez cât mai des sortimentul. Mereu ceva se vinde și apare ceva nou”, dezvăluie meșterița.

 

Creez cu dragoste, pentru bucurie și sunt fericită că pot face în fiecare zi ceea ce îmi place și îmi aduce satisfacție.

 

Foto: Arhiva personală

Vezi și: „În fiecare zi îmi spun că trebuie să creez ceva frumos”. Veronica Gonța, meșterița handmade care depune suflet în bijuterii