Marcela Bantea este una dintre acele moldovence, care și-a găsit menirea în Italia. Locuiește în Toscana de 20 de ani, dar spune că niciodată nu a uitat de emoțiile trăite în raionul Glodeni, acolo unde a copilărit. Marcela este make-up artist, dar unul foarte diferit de ceea ce vedem la noi. Bineînțeles stilul său a fost influențat de curentele din Europa, în special cele din Italia. 

Marcela a investit mult, iar acum cinci ani și-a deschis o școală de machiaj și merge prin toate orașele Italiei pentru a-și împărtăși experiența. Hai să îi aflăm împreună povestea.

Povestește-mi de cât timp te-ai mutat în Italia și ce te-a determinat să faci asta?

„Italia este o mare parte din inima mea. Aici am crescut și m-am format ca om. Italia era clară în trăirile mele de mică. Nu întâmplator, probabil, părinții mi-au ales un nume cu origini siciliene. De copilă trăiam deja în acea stare de „Dolce Vita”, dar și viața autentică cu ritmul de la țară, ritualurile și bagajul informațional tipic Moldovei.

Așa a fost să fie ca tata să cumpere în anul 1993 o căsuță în Berlin, dar mai apoi am început să privesc cu mult interes Italia, în special Toscana, sudul mai ales. Manierele oamenilor, scenele cinematografice, arhitectura si stările de acolo mi-au devenit în scurt timp acasă.

M-am născut pe minunatul pământ al Moldovei, mai exact în raionul Glodeni, pe lângă pădurea Domnească, acolo am copilărit, visat, și manifestat dragostea de frumos, de artă în totală conexiune cu natura.

Locuiesc în Italia de 20 de ani, dar păzesc și până acum acele stări și trăiri pe care Moldova m-a făcut să le experimentez în copilărie”, ne-a povestit Marcela.

Arta machiajului ai învățat-o în Italia sau acasă?

„Acasă pentru mine este oriunde. Desigur, copilărind în Moldova am conștientizat că doresc să-mi găsesc un domeniu pe plac,  elegant, creativ și cu care să mă realizez profesional. Toate cursurile și investițiile făcute pentru a exersa în modă și televiziune au fost făcute în Italia începând cu anul 2008”

Trebuie să recunosc că machiajul pe care îl realizezi tu este foarte diferit de cel pe care îl vedem acasă. De unde te inspiri și cum ai descrie machiajul realizat de tine?

„Machiajul este pur și simplu un limbaj, ar fi bine ca fiecare femeie să conștientizeze acest lucru, sunt foarte multe informații în spatele acestui aspect.

Contribuția mea este în a valorifica trăsăturile persoanei din fața mea în mod estetic, autentic și etic pentru a ajunge la versiunea sa cea mai bună. Machiajul nu este nicidecum despre a acoperi ci despre a scoate la iveală divinul fiecărui om.

Machiajul este un proces armonios și simplu, excepții sunt look-urile pentru show-uri mai extravagante, prezentări de modă sau spectacole de teatru”.

În Europa se preferă mai mult naturalețea sau femeile optează și pentru ceva mai strident?

Trecem printr-un moment absolut fără precedent, fiecare experimentează după bunul plac trecând printr-o descoperire personală, rebeliune și conștientizare din prisma acestui aspect. În ultimul an machiajul s-a folosit mult mai puțin, multe femei preferă naturalețea și sunt mai atente la îngrijirea pielii și la alimentație.

Tu ai deschis o școală de make-up online. E ceva de care nu auzim în fiecare zi. Cum este să predai arta machiajului pe online?

„Exact cinci ani în urmă am deschis proiectul „Marcela Bantea Make Up School”, școala de machiaj în natură, adică fac master class-uri în orangerii sau grădini botanice din diferite orașe ale Italiei.

Din 2020 a fost necesară și versiunea online pentru a putea merge mai departe. Este o experiență diferită, dar o oportunitate pentru a ne dezvolta și prin această metodă. Totuși în curând sperăm să revenim la normal, în această meserie este importantă testarea și vizualizarea pe viu”.

Marcela ne-a mai povestit că ea nu-și dorește să își deschisă un salon pentru că asta ar face-0 să stea într-un singur loc, lucru care este plictisitor pentru ea, moldoveanca preferând să călătorească foarte mult.

Care crezi că sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac femeile în materie de machiaj?

„Neconștientizarea propriei frumuseți si schimonosirea chipului prin diferite tehnici crezând că așa e la modă. Frumusețea nu are legătură cu normele impuse de societate”, a concluzionat Marcela.

Foto: Instagram.com/marcelabantea

Distribuie articolul: