Deseori când intram în bibliotecă pentru a căuta anumite informații, luam această carte în mână, dar nu îndrăzneam să o cumpăr. Știam că relevă o istorie reală, o lume tiranică necunoscută nouă, o poveste de viață adevărată. Am amânat mult lecturarea acestei cărți, dar într-un final curiozitatea și-a spus cuvântul și am citit-o. Recenzie pentru „Arsă de vie” de Souad și Marie-Thérèse Cuny.

Cartea narează viața tinerei Souad, născută într-un sat din Cisiordania. Locul în care să fii fată nu înseamnă nimic, locul în care băieții sunt venerați, iar fetele batjocorite și foarte grav pedepsite. Souad a crescut fără să aibă dreptul la viață, dreptul la vis sau dreptul la propria alegere. La șaptesprezece ani s-a îndrăgostit de un bărbat în care vedea eliberarea și scăparea din brațele inumane ale nedreptății. Ca orice fată, ea visa la iubire, la familie, dar totul se schimbă când se află că tânăra este însărcinată. Pentru că a pătat numele familiei, cumnatul ei a fost delegat să o ardă de vie.

Nu este posibil să citești filele acestei cărți și să nu-ți lăcrimeze ochii

Atunci când știi că ceea ce citești s-a întâmplat în realitate ești pătruns de fiecare cuvânt și de fiecare durere trăită de Souad. Crescuți într-o societate în care suntem liberi, nu suntem supuși chinurilor, ne îmbrăcăm cum vrem, avem posibilitatea de a învăța, călătorim, cunoaștem oameni noi, este greu să credem că undeva în această lume dacă te naști fată poți fi omorâtă chiar de la naștere. Souad a crescut în acea lume necunoscută de noi, lumea în care „să te naști fată este un blestem”. Citeam și mă gândeam: ce aș face eu dacă aș fi în locul ei, oare aș fi rezistat? Uneori, te oprești din lecturat, te uiți la viața ta, la oportunitățile ce te înconjoară, la stelele cerului și la verdeața pământului și-ți dai seama că trăiești o viața pe care multe fete din această lume nici nu îndrăznesc să o viseze, din motiv că pot fi bătute, umilite, violate și omorâte. Cele 288 de pagini ale cărții nu prezintă doar istoria Souadei, ele ne arată istoria tuturor fetelor născute și crescute cunoscând doar frică, umilință și lacrimi.

„Arsă de vie” este drama tinerei care a găsit în ea curajul să meargă mai departe, să îngroape trecutul în locul în care a crescut și să-și formeze o altă viață. Este povestea care te face să simți tot ce trăiește personajul, să te îngrijorezi pentru ea și să-i ții pumnii. Ce s-a întâmplat cu Souad?

Cine a salvat-o? Cum a ajuns în Franța? Aceste răspunsuri, dar și multe altele le ve-ți găsi doar lecturând această carte de viață. Lecturare plăcută!

Autoare: Irina Lanciu, stagiară

Distribuie articolul: