Irina Sinica este fondator și arhitect-designer la SRL „Sinica Construct”. Pentru că știe bine, istoria Chișinăului se ascunde în frumoasele și vechile sale clădiri, Irina și-a amintit de copilărie, de film și de „Floricica” - un studiou artistic care i-a marcat copilăria. Ședințele studioului aveau loc într-o vilă urbană, unde acum își are sediul o ambasadă. Iată și povestea, pe îndelete.

Unde facem poze?
Am ales ca locație pentru „Chișinău – orașul sufletului meu” o clădire care reprezintă patrimoniul cultural și arhitectural al orașului de însemnătate națională. Este Vila Urbană din str. Mateevici, 23, construită în anii 1938, în 1940 devenind proprietatea imobiliară a soților Dumitru și Elena Dron. La moment găzduiește o ambasadă europeană. E un loc îndrăgit, care îmi aduce amintiri frumoase din copilăria mea.

DE CE?
În anii 90, pe aceste trepte au pășit piciorușele grăbite ale copiilor Studioului de Desen Animat „FLORICICA”, filială a „MOLDOVA-FILM”.Villa a devinit o nouă casă a studioului. Interiorul fiind amenajat în bunele tradiții a ”Floricicăi” își aștepta povești în culori de la micii săi pictori. Totul era înconjurat de dragoste, dăruită de doi soți iubitori, operatorul Iosif și conducătorul artistic, regizorul Victoria Barbă.

Ce amintiri te leagă?
„Floricica” era o FAMILIE, unde se împărțea o bomboană în părți egale pentru fiecare. Se muncea mult, se scriau versuri și se cânta din suflet la confecționarea vestimentației în stil „Floridom”. Era liber să gândești și să creezi, iar prin intermediul desenului să demonstrezi celor din jur lumea din interiorul tău, folosind diverse tehnici de lucru.

Ce vă inspiră?
Seara, stând la focul luminărilor și la un ceai cu dulcețuri aduse de acasă, o înconjuram fericiți pe doamna Victoria, ascultând istorii despre țările lumii. Ne părea poveste faptul că Studioul „Floricica” a ajuns la peste mări și țări… Iar lunea, la Vernisajul săptămânal, apăreau o serie de lucrări la tema „elefanților din India” sau a „Carnavalului de la Veneția”.

Cum a rămas în suflet?
Fiind și eu copilul „Floricicăi”, am trăit clipe extraordinare între acești pereți, multe emoții împărtășite în culori, îngrijind cu toții o grădină mică cu flori din curtea acestei Ville. Cu „Floricica” am cunoscut multă lume creativă, locuri frumoase ale Moldovei, dar și orașe din lumea toată. De aici a început și drumul meu spre lumea nemărginită a creării frumosului.

Foto: Ellene Mocrii

Proiectul „Chișinău – orașul sufletului meu” este realizat de Revista EA.md în parteneriat cu Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM) și este dedicat Sărbătorii Hramul Orașului Chișinău.