Efim Chirilov și familia sa demonstrează încă o dată că atunci când munca e făcută din plăcere, rezultatul arată așa! Aceștia au o seră creată din temelie, ACASĂ, la Antonești. Acolo cresc flori și răsad calitativ de legume, an de an, suplinind și necesitatea familiei, dar și a altor gospodării din localitate și din împrejurimi. Într-un interviu cu Marina Hajder, antreprenorul Efim Chirilov, agronom de formare, a povestit cum se face agricultura din talpă în satul Antonești, raionul Cantemir.

Domnule Efim, cum v-a venit ideea de a promova afacerea cu florile?

Businessul cu florile este o căutare a unei afaceri. Ca să ai un business de succes, trebuie să ai o filosofie în afacere, să faci un produs mai calitativ, mai ieftin, mai competitiv decât concurentul tău, sau un produs care să nu aibă concurență, să fie o inovație pe piață. Florile pentru raionul Cantemir erau o nișă neocupată, nu se ocupa nimeni cu vinderea florilor. În parcursul meu de căutare, am mers pe ideea unui business care nu este, să vin cu ceva nou. Cred însă că fără o viziune a afacerii în ansamblu, nu ai succes. Pe lângă faptul că trebuie să cunoști cultivarea florilor, trebuie să organizezi realizarea. În anul 2000, am început să ne ocupăm cu florile. Lucrul e unul migălos, mai finuț, trebuie să fie niște condiții speciale mai deosebite și, cel mai important, pentru a face o afacere de succes, este nevoie de un spirit de analiză și observație. Fără intuiție nu izbutești. Spre exemplu: temperatura, umiditatea, soarele, variază de la zi la zi, de la an la an. Avem sere acasă, crescute din talpă și cu multă muncă. Într-o afacere de familie, baza stă în relația bună cu clienții, dar și între parteneri, părinți și copii.

De unde procurați semințele de flori?

Semințe de flori luăm de la firme autorizate. Oamenii trebuie să înțeleagă că fără companii autorizate, fără un certificat de calitate, fără o sursă bine informată, nu poți să lucrezi. Acum sunt mulți agenți economici care pun la dispoziție semințe. Experimentul este parte din proces, de aceea, atunci când iau un soi de semințe, mai întâi experimentez și, dacă îmi place, le folosesc. În fiecare an, 10-15% din producție sunt experimente.

Ce fel de flori cultivați?

Noi creștem răsad de legume, flori de primăvară(zambile, petunii) care se dăruiesc de 8 martie, flori de grădină în ghiveci anuale și flori de grădină de toamnă(crizantemele).

Cine sunt clienții?

Clienții noștri sunt de toate vârstele, atât cei în etate, cât și tinerii. Îmbucurător este faptul că făcând o statistică cu anii precedenți și până în prezent, cei mai mulți sunt tineri care cumpără flori.

Unde vindeți florile?

Noi avem magazin cu flori atât la Piața din Cantemir, cât și la Leova. Cu mulți ani în urmă, un atribut important al oamenilor era că atunci când mergeau la o ceremonie, se respectau pe ei înșiși, veneau și luau flori. O afirmație de care trebuie să țină toți cont este: „A fi bogat e o întâmplare, dar să fii fericit, ține de puterea ta”.

Ce perioadă a anului necesită multă muncă?

Munca cea mai mare se efectuează iarna, deoarece ai o responsabilitate enormă de a face focul, ca să nu înghețe florile. Iarna semănăm semințe de flori pentru sezonul de vară, semănăm semințe de legume pentru a vinde ulterior răsad și totodată creștem și facem focul la răsadul de flori care se vor vinde de 8 martie.

Pe lângă faptul că lucrați împreună cu familia, mai aveți și alți oameni care vă ajută?

Tatăl meu îmi spunea așa: „Dacă crezi că fără tine lumea se prăpădește, te înșeli amarnic. Însă, mai mult te greșești, dacă crezi că tu nu ai nevoie de lume”. Nu poți să fii un om de succes, dacă nu interacționezi cu oamenii. Relațiile interumane sunt cheia spre a ajunge un om de valoare. Am considerat întotdeauna că, chiar dacă eu sunt antreprenorul acestei afaceri, nu pot să folosesc lucrătorii ca pe niște unelte, un mecanism care doar trebuie să lucreze. Acel om are și el familie, are necazuri, el tot are o viață ca și mine, și trebuie respectat.

Care sunt micile secrete într-o afacere?

Secretele care ar putea servi ca un câștig într-o afacere sunt: să nu vă aruncați în afacerile pe care nu le cunoașteți, documentați-vă, căci plantele sunt niște organisme vii care necesită niște condiții și trăiesc în niște reguli. Le cunoști mai întâi teoretic și după aceea experimentezi, îți dezvolți spiritul de observație și de analiză. Încearcă, doar încercând, îți vei putea da seama de ce ești capabil. Perseverența este una din calitățile bune pe care un om trebuie să le posede. Trebuie să fii mereu în mijlocul progresului, să vrei și să nu aștepți ca rezultatele să vină peste noapte.

Ați avut vreodată unele eșecuri care v-au împiedicat în realizarea muncii dvs.?

O să încep cu un proverb înțelept: „De 10 ori să cazi, dar de 11 ori să te ridici”. Fiecare eșec, analizat la rece, trebuie să te ridice la un alt nivel, mai sus. E o experiență negativă, dar este o experiență din care trebuie să scoți niște concluzii pozitive. Eșecurile trebuie să le gestionezi corect, căci ele te ridică.

Businessul dat, vă ajută să aveți un trai decent?

Businessul cu flori este un component al business-ului agricol. Pe lângă flori, mai am struguri de masă și mai cresc și răsaduri. Provocarea vieții mele constă în faptul că am făcut un trai decent în Moldova și nu am plecat peste hotare. Am stat ACASĂ, alături de soție, copii și părinți și dat fiind faptul că a fost destul de greu, m-a ținut să merg pe linia de plutire. O lovitură zdravănă a fost creditarea, dar a fost și o mișcare înainte. Fără capital, fără investiții în agricultură, nu îți poți permite să trăiești un pic mai bine. Ai nevoie de venit de bani, din afară. Atunci când nu aveam bani destui, tăiam din pofte. Se compensează traiul cu familia alături, căci contează starea sufletească și climatul psihologic pe care ți-l creezi.

Dacă ar fi să oferiți niște sfaturi tuturor antreprenorilor care ar fi acestea?

Încrederea și străduința sunt sfaturile cele mai utile. Oamenii nu trebuie să dispere dacă nu le reușește ceva, dar trebuie să izbutească cu forțele proprii. De asemenea, oamenii trebuie să încerce să construiască afacerea lor, ca o afacere durabilă.

Domnule Efim, am constat faptul că sunteți un om binevoitor și ultimul moment despre care aș vrea să discutăm este: care sunt lucrurile după care vă ghidați în viață?

Proverbul după care mă ghidez este: „Ceea ce ție nu îți place, altuia nu-i face”. Mă comport cu alți oameni, așa cum se comportă și ei cu mine. Nu mă dau niciodată bătut și acest principiu mă marchează să am un caracter puternic. Lupt până la capăt. O problemă majoră este că societatea noastră nu focusează aceste valori, pe care le-au învățat la școală și de la părinți. Lucrurile pe care le-am constatat în timp, este că oamenilor le este mai ușor să dea vina unul pe altul, decât să încerce să remedieze o situație, să folosească acele bune maniere care i-ar ajuta să se dezvolte ca personalitate: te rog, mă scuzi dacă am greșit, o să încerc să mă îndrept. Eu folosesc aceste bune maniere, chiar dacă în ziua de azi s-a cam pierdut din respect și omenie.

Autoare: Marina Hajder