Actorul revine în cizmele pisicii de altădată („Puss in Boots. The last wish”, cel mai recent film al său) în timp ce insistă asupra pasiunii sale debordante pentru teatru, musicaluri, filme și… tot restul. Antonio Banderas este acolo pentru a respinge presupusa imposibilitate a „perpetuum mobile”.

În sezonul de Crăciun, actorul de 62 de ani din Malaga este un tânăr de treizeci de ani cu probleme de relație („Companie”, musicalul), un asasin mafiot („El protector”) și, cel mai evident și cu bucurie, o pisică. Cu barbă, pelerină, sabie și cizme, dar o pisică totuși.

„Puss in Boots: The Last Wish”, de Joel Crawford și Januel Mercado, marchează revenirea lui pe pielea pe jumătate felină jumătate Zorro după prima sa aventură solo după ce a devenit independent de „Shrek”. Întoarcerea lui ne readuce la eroul care miaună într-o formă mai bună și mai animat ca niciodată, chiar dacă este în pragul morții.

Întrebare: Cum a fost reîntâlnirea cu pisica după 10 ani?
Răspuns: În esență, a fost distractiv. Cunosc foarte bine atât personajul, cât și tot ce îl înconjoară. Singura problemă a fost aceeași pe care am avut-o când am făcut-o pe prima.
Î: Mai exact.
R: Ei bine, făcea un musical.
Î: Regreți că ai fost suprasolicitat?
R: Suntem profesioniști și plângerea nu este în planurile mele. Prima sesiune pe care am făcut-o pentru „Puss in Boots” a fost în februarie 2003 și repetam „Nine” pentru premiera sa pe Broadway. Nu mă plângeam de volumul de muncă, ci de modul de lucru. Pisica țipă mult, are multe gesturi de film de acțiune și asta nu i-a mers bine să înceapă imediat să cânte. Îți ucide corzile vocale. Și acum a coincis cu repetițiile și cu cele cinci luni în care am fost cu „Company” în Malaga. Zilele libere pe care le-am petrecut cu Puss in Boots.
Î: În ultimul deceniu s-au întâmplat multe în cinema, în afara cinematografului și în propria viață, inclusiv infarct…
R: De la început, ideea eroului în sine s-a schimbat. În Statele Unite există nouă vieți ale unei pisici și se dovedește că pisica a petrecut opt. Brusc, se confruntă cu posibilitatea ca moartea să fie o moarte reală. Aroganța de înainte s-a terminat, acum totul pare diferit. Și înainte de asta – nu contează pisica, eu sau oricine -, suntem cu toții mai vulnerabili. Fără îndoială, apropierea morții ne face mai complexi, mai profundi, poate mai înțelepți…
Î: Mă pierd. Nu-mi este clar dacă vorbește despre tine sau despre pisică, despre film sau despre viața lui.
R: Este clar că producătorii filmului au fost foarte conștienți de ceea ce mi s-a întâmplat. Nu vorbim despre asta în mod explicit, dar toate conversațiile pe care le-am avut ca prieten cu regizorii, scriitorii și studioul au ajuns să se infiltreze în film. Ei au înțeles nu numai o parte din experiența mea personală, ci și ceea ce a experimentat planeta în ultima vreme. La urma urmei, moartea este peste tot în jurul nostru și ceea ce a făcut pandemia este să ne facă prezentă. Am impresia că societatea noastră a trăit prea mult în afara ei. iar odată cu închiderea, deodată, ne-a devenit prezent. Este important să reflectăm asupra ei și să o faceți pentru și în compania copiilor care, până la urmă, sunt destinatarii unui film de animație.
Î: A fi mai înțelept, mai puțin arogant, înseamnă și a fi erou în alt fel?
R: Da, trebuie să presupunem că orice erou, orice ființă umană, oricare dintre noi, trece prin momente de mare slăbiciune. Poate că probleme precum valoarea prieteniei sau faptul de a trăi fiecare secundă ca ultima, care sunt probleme care au existat mereu în literatură, capătă acum o nouă relevanță.

Î: Cât de urgent este în opinia ta să citești basmele într-un mod diferit?
R: Da, și asta a făcut întreaga saga de la primul „Shrek”, când mișcarea Metoo sau ceva nu a apărut încă. Dacă te uiți la Fiona, căpcăunul, ideea nu a fost că publicul o credea drăguță sau că se simte bine, ci că ea era ceea ce era și își dorea să fie: un căpcăun. Nimic mai mult.
Î: Nu ți-e frică să fii acuzat că ești revizionist? De fiecare dată când Disney a făcut vreo amenințare să denunțe rasismul, de exemplu, într-unul dintre propriile sale filme, a fost marcat de unii drept cenzor.
R: Nu trebuie să mergi atât de departe. Când am lansat „Tie Me Up” în Statele Unite, „Beauty and the Beast” a fost lansat în același timp. Și povestea presupusă a nevinovată a fost exact aceeași: o femeie a fost răpită și apoi fata aceea s-a îndrăgostit de răpitorul ei. Ne-au pus un X ca pe un castel. Așa că acea coincidență a tăcut. Lucrurile s-au schimbat și se schimbă în bine. O face și Pixar.
Î: Eroul poate fi vulnerabil și hispanic, de asemenea.
R: Da, este foarte important ca copiii să știe că eroii pot avea orice accent, inclusiv hispanic. Și asta este foarte important. Și în plus, băieții răi vorbesc o engleză perfectă. Ceea ce pare o prostie nu este și, mai ales, într-o societate la fel de rasistă precum Statele Unite.
Î: Sunt ei mai rasiști ​​decât noi?
R: Acolo totul este separat și compartimentat. Și este bine ca copiii să învețe cât mai repede că nu poate fi așa. Cu siguranță, un erou poate fi slab și poate fi speriat de moarte.
Î: Înseamnă asta că Hollywood-ul a dobândit o conștiință morală?
R: Nu este atât de mult decât să realizezi că ceea ce predomină este talentul. Și, de asemenea, asta este mai profitabil. Hollywood-ului nu-i mai pasă de culoarea pielii tale sau de limba pe care o vorbești. A venit o vreme când te uiți doar la talent. În anul în care a fost nominalizat la Oscar, un coreean [Bong Joon-ho] a câștigat. A fost un adevărat hit pe masă. Și asta a fost făcut în mod conștient și foarte conștiincios. Când m-au chemat să mă înscriu la Academie, mi-au spus clar că ceea ce își doreau era să atragă oameni anume din Spania. La fel ca mine, Verdú și mulți alții. Intenția lui este să facă Oscaruri care să nu fie americane, ci globale. Și asta, pe lângă faptul că este bun pentru toată lumea, este extraordinar de inteligent. Și chiar profitabil.
Î: Este atunci doar o întrebare economică?
R: Nu, nu este doar comercial. Este palpabilă în mediu. Când întâlnești actori de acolo îți dai seama imediat de devotamentul lor față de operele europene.
Î: Dar asta merge mult…
R: Da, dar acum a devenit eficient, ca să spunem așa. Este adevărat că atunci când am ajuns foarte complex cu ‘Femeile în pragul unei crize de nervi’, Jack Nicholson ne-a primit acasă la el. Ei s-au uitat la noi așa cum ne-am uitat noi la ei. Pentru noi erau mituri și pentru ei, noi eram cei care făcuseră ceva complet uimitor pe care ei îl iubeau. Ne-am dat seama că le-am stârnit admirația și că făceam ceva de care ei nu erau capabili. Și asta s-a coagulat din ce în ce mai mult. Aceasta este opera unor figuri precum Almodóvar, Iñárritu și mulți alții. Și asta s-a consolidat.
Î: Acum că i-ați menționat trecutul, cum trăiește acum Antonio Banderas? Tocmai a lansat un film de acțiune, nu renunță la angajamentul față de muzicale… Să spunem doar că arată mai activ ca niciodată când ar putea fi mai pensionat decât oricine altcineva.
R: Da, este corect. Mi-am dat drumul. Nu pot schimba. Am 62 de ani si nu mai am remediu.
Î: Și chestia cu Indiana Jones pe care am uitat-o.
R: Nu trebuie să exagerați. Contribuția mea acolo este mică. Și a devenit și foarte complicat. Harrison Ford a fost rănit și filmările au trebuit să fie amânate. Când s-a reluat, eram deja în mijlocul unei alte mizerie și a trebuit să reduc repetițiile și spectacolele. Și COVID a ieșit în cale… A fost o nebunie. Caracterul meu nu este grozav.
Î: Dar e Indiana…
R: Da, este foarte frumos să pui piciorul într-o saga mitică ca asta, fără îndoială.
Î: Să revenim la hiperactivitatea lui Antonio Banderas.
R: Prioritatea mea acum este teatrul. Și asta îmi este clar. Indiferent de ce se întâmplă cu tehnologiile moderne, oriunde ar merge, teatrul nu va fi niciodată afectat. Un grup de oameni care spun o poveste unui alt grup de oameni este imposibil de înlocuit. Nu știu unde am citit că lucrează atât de mult în 3D încât doar inventează teatrul. Pariul pe care îl face Malaga pentru cultură merită. Putem greși, fără îndoială, dar aventura este incredibilă. Voi deschide un nou spațiu cu 8.000 de metri pătrați de arte spectacolului în care voi include întreaga țesătură teatrală din Malaga. Să spunem că acest job de patronat este pentru că vreau să-i văd pe cei care au fost ca mine să participe la asta. Educăm tehnicieni pentru că nu există tehnicieni în Spania, în ciuda întregului șomaj care există. Nu există manageri, producători… cei noi nu știu cum e să conduci un teatru…