În agricultură se înregistrează o situație anormală, deoarece mai multe culturi precum grâul, orzul și rapița au crescut prea rapid în această primăvară, cu aproape o lună mai devreme decât în mod obișnuit, din cauza temperaturilor prea ridicate din aprilie. Din acest motiv, spicul a atins doar jumătate din dimensiunea normală, iar agricultorii se tem că vor recolta mai puțin și de o calitate mai slabă.

„Temperaturile mult prea mari și bruște din această primăvara au grăbit procesul de dezvoltare a cerealelor. Astfel, daca în aceasta perioada a anului grâul, de exemplu, nu trebuia să aibă mai mult de 30 de centimetri, acum deja spicul este format și înflorește. Cerealele nu au avut timpul necesar să se dezvolte. Astfel temerea cea mai mare este ca roada din acest an va fi mult mai mică, iar calitatea- mai proastă”.

Nicolae Sprînceană, un fermier din satul Hîrtopul Mic, raionul Criuleni, a semănat toamna trecută 400 de hectare de grâu, 280 de hectare de rapiță și 50 de hectare de orz. El spune că, deși este fermier de 40 de ani, este pentru prima dată când, la mijlocul lui mai, cerealele sunt atât de dezvoltate. Grâul a crescut înalt, dar spicul format este mult prea mic, transmite tv8.

Același fenomen este întâlnit și în agricultura din Ucraina.

Vestea proastă pentru agricultori este că, deși suntem la mijloc de mai, se așteaptă înghețuri. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de temperaturi sub zero grade Celsius, valabilă din această noapte până joi, 16 mai. Cele mai afectate ar putea fi fructele, vița-de-vie, mai multe legume, dar și porumbul.

Distribuie articolul: